Artsen van HMC bundelen krachten voor meer aandacht fietsveiligheid

13 April 2024, 11:51 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HMC

Een fietshelm opzetten. Een hele simpele handeling om veel ernstig leed te voorkomen. Dat is volgens neurochirurg Hugo den Boogert, traumachirurg Alexander Leijdesdorff en intensivist Vincent de Jong van HMC de beste reden om een fietshelm op te zetten. “Waarom zou je het niet doen?”

De redenen om een helm niet te dragen zijn de Haagse artsen bekend: het staat gek, mijn haar gaat in de war, dan moet ik die helm overal mee naartoe sjouwen. Hugo: “Allemaal waar, maar ook zonde als je kijkt naar de ellende die het dragen van een helm bij een fietsongeluk kan voorkomen.”

De gevolgen van het niet dragen van een fietshelm zien de specialisten vrijwel dagelijks terug op scans van het hoofd: breuken, bloedingen en ernstige kneuzingen. Patiënten kunnen nog jarenlang of zelfs blijvend last hebben van ‘onzichtbare klachten’ zoals overprikkeling, concentratieproblemen en vermoeidheid. Vincent: “Het aantal fietsongevallen, met ook dodelijke afloop, neemt helaas al jaren toe. Bij fietsers is ernstig hersenletsel de belangrijkste oorzaak van overlijden. Blijvende lichamelijke klachten zijn eerder regel dan uitzondering. We zien veel mensen die nooit meer op hun oude niveau terugkomen.”

Het is de reden dat de drie artsen van HMC zijn aangesloten bij het landelijke initiatief Artsen voor Veilig Fietsen. In Den Haag vraagt HMC, in samenwerking met De Haagse Hogeschool en de gemeente Den Haag, aandacht voor fietsveiligheid. Hugo: “We willen samen meer bewustwording creëren van het leed dat voorkomen had kunnen worden door simpelweg een fietshelm op te zetten.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: ANP.

Aantal fietsongelukken blijft stijgen

Het aantal mensen dat na een fietsongeval moet worden opgenomen in het ziekenhuis blijft toenemen. In 2022 belandden 557 mensen in een Haags ziekenhuis na een fietsongeval. De opkomst van de e-bike en fatbike, waar je zonder helm extra gevaar loopt, draagt flink bij aan nog meer slachtoffers. Hugo: “Een normale fiets, fatbikes, bakfietsen, racefietsers: het gaat in het verkeer kriskras door elkaar met grote verschillen in snelheid en steeds grotere gevolgen als je valt. Nederland is één van de drukste fietslanden ter wereld, een ongeluk zit in een klein hoekje.”

Alexander: “We zien bijna dagelijks patiënten met hersenletsel door fietsongelukken. Vaak denk ik bij een patiënt die op het hoofd is gevallen: had nou maar een helm gedragen. Dat had bij de meeste patiënten veel leed kunnen voorkomen.”

De artsen roepen niet op tot een helmverplichting. Alexander: “We willen het bewustzijn vergroten van de gevaren en kwetsbaarheden voor een fietser als je geen helm draagt.” Vincent: “Bewegen is belangrijk en fietsen is gezond. We willen het gebruik van de fiets aanmoedigen, maar met meer aandacht voor veiligheid. Een helm opzetten bij het skiën of op de racefiets was een tijd geleden ook niet gewoon. Dat is nu de normaalste zaak van de wereld.” Hugo: “Het is ieders eigen verantwoordelijk, maar we willen het besef vergroten dat je als fietser nu eenmaal kwetsbaar bent, helemaal als je op hoge snelheid fiets of een verminderd reactievermogen hebt.”