Bouwers willen niet praten met raadsenquêtecommissie Amare

21 September 2022, 19:52 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De bouwbedrijven en architecten die het cultuurpaleis Amare aan het Spuiplein hebben gebouwd willen tot nu toe niet praten met de raadsenquêtecommissie die onderzoek doet naar de financiering van het gebouw.

Amare zou 177 miljoen euro gaan kosten, maar uiteindelijk moest er 223 miljoen euro worden betaald. De enquêtecommissie gaat onderzoeken hoe de kosten zo uit de hand konden lopen.

Een belangrijk deel van het onderzoek is het bestuderen van documenten. Inmiddels zijn er zo'n 25.000 pagina’s informatie aangeleverd aan de commissie. Het onderzoeksbureau Policy Research Corporation doet daarnaast voor het onderzoek de interviews met betrokkenen.

Erg jammer

De bouwers en de architecten die bij Amare zijn betrokken, willen tot nu toe niet meewerken aan de interviews. "De commissie vindt dat erg jammer", schrijft voorzitter Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) in een brief aan de gemeenteraad. "Het is zeer belangrijk dat de commissie ook hoort hoe deze bedrijven kijken naar de geschiedenis van Amare." De commissie heeft daarom de hulp ingeroepen van het college en verwacht dat de bouwers en architecten na enige druk alsnog aan de interviews zullen meewerken.

De gemeenteraad heeft voor het onderzoek een bedrag van 1,3 mijoen euro gereserveerd. Vanaf eind januari wil de commissie openbare verhoren gaan houden met de betrokkenen. De verhoren in de raadzaal zullen openbaar toegankelijk zijn en live worden uitgezonden.

Spannend

"De commissie weet dat een uitnodiging voor een interview of een verhoor met name voor ambtenaren spannend kan zijn", schrijft Dubbelaar ook in zijn brief. "De commissie is op zoek naar de waarheid, en niet naar één of meer personen die in het proces van de bouw van Amare een verwijt kan worden gemaakt. De commissie hoopt hiermee eventuele bezorgdheid weg te kunnen nemen."