mainImage

Burgemeester Jan van Zanen op werkreis in Suriname

23 mei 2022, 16:41 uur
Den Haag & Regio

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is in Suriname voor een werkreis. Hij is daar als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Samen met burgemeester Femke Halsema van Amsterdam staan enkele ontmoetingen met leden van de Surinaamse regering op het programma, om te praten over mogelijke samenwerkingen in de toekomst.

Verschillende onderwerpen komen tijdens het werkbezoek aan bod: water en klimaatverandering, ondernemerschap als motor van maatschappelijke vooruitgang, een samenwerking tussen het Stadarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname, de aanpak van seksuele gezondheid en de versterking van het lokaal bestuur.

Nieuw leven

Sinds het bezoek van de Surinaamse president Chan Santokhi aan Nederland in september vorig jaar is er weer veel interesse om de nauwe samenwerking tussen Nederland en Suriname uit het verleden nieuw leven in te blazen. Verschillende Nederlandse gemeenten hebben hierin interesse getoond en aan de VNG gevraagd om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. 

Afgelopen december tekende Jan van Zanen als voorzitter van de VNG een intentieverklaring met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken waarin ze afspraken om de mogelijkheden voor nauwere samenwerking tussen Nederlandse gemeenten en Surinaamse districten te verkennen. Ook Amsterdam tekende een overeenkomst met Suriname om de hernieuwde samenwerking te bekrachtigen. Van Zanen en Halsema blijven tot en met zaterdag in Suriname.


Foto: David Stanley (Flickr)