Buurt in Spoorwijk Den Haag wordt vernieuwd en vergroend

12 June 2024, 13:06 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Heren 5 architecten

De Schaapherderstraat en omgeving in de Spoorwijk worden de komende jaren opgeknapt. Voor de huidige 221 sociale huurwoningen worden evenveel nieuwe en betere sociale huurwoningen teruggebouwd. Daarnaast komen er 43 betaalbare koopwoningen bij en wordt de omgeving vergroend. Vandaag maakte het college van burgemeester en wethouders het zogeheten Planuitwerkingskader (PUK) voor de ontwikkeling bekend.

Het woningbouwcomplex Schaapherderstraat ligt in het hart van Spoorwijk, tussen de Alberdingk Thijmstraat en de Potgieterstraat, en is in eigendom van Hof Wonen. De wijk is begin 20e eeuw aangelegd en in die tijd zijn er met name kleine arbeiderswoningen gebouwd. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw worden al delen van de wijk vernieuwd. De huidige woningen zijn verouderd, nauwelijks toegankelijk voor mindervaliden, gevoelig voor geluidsoverlast en de indeling is niet meer van deze tijd. Ook zijn in de omgeving weinig groen en speelplaatsen te vinden. Het vernieuwen en vergroenen van de Schaapherdersstraat en omgeving moet de buurt leefbaarder maken.

"De bewoners van Spoorwijk koesteren hun buurt en staan bekend om een hechte onderlinge band", zegt wethouder Robert van Asten van Stedelijke ontwikkeling. "Na de verbouwing zijn er in de buurt meer plekken om elkaar te ontmoeten en is de buurt groener. Ook kunnen bewoners nog steeds op een bankje voor hun huis zitten. In de participatie werd genoemd dat dit echt 'des Spoorwijks' is en niet mag ontbreken in het ontwerp."

In het nieuwe plan worden de stoepen in de buurt minimaal twee meter breed, zodat voetgangers en scootmobiels meer ruimte hebben. Daarnaast wordt de Amazonestraat autovrij met bomen en beplanting. Het huidige ‘hofje’ wordt samen met bewoners ontworpen, waarbij ook wensen als straatmeubilair en speelplaatsen voor kinderen worden meegenomen.

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Heren 5 architecten.

Oplevering in 2027

Van Asten: "Dit is een echte Spoorwijkse buurt en dat houden we natuurlijk zo. We zijn al lang bezig met het opknappen van Spoorwijk, want dat verdient het en heeft het op bepaalde plekken ook nodig. Samen met bewoners gaan we de buurt weer klaarmaken voor de toekomst: groener, met mooiere huizen en fijner om in te wonen.” 

De verwachting is dat, afhankelijk van besluitvorming in de gemeenteraad, in oktober 2024 de werkzaamheden beginnen. In 2027 zal dan naar verwachting de oplevering van de nieuwe Schaapherderstraat en omgeving zijn.