mainImage

Cel en TBS geëist voor poging brandstichting op Binnenhof

1 juli 2022, 17:32 uur
Den Haag & Regio

Justitie heeft een cel en TBS geëist tegen een dakloze man die in september vorig jaar probeerde brand te stichten op het Binnenhof.

De 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats was kwaad dat gemeentelijke BOA's op de Koekamp zijn slaapspullen hadden weggegooid. De man ging daarom met zes flessen terpentine naar het Binnenhof om daar brand te stichten en mogelijk ook zichzelf iets aan te doen. Het brandje zorgde voor schade aan een deur en een tapijt. De toegesnelde beveiliging, politie en brandweer voorkwamen erger.

De man riep daarop: "Schiet mij maar dood, anders steek ik mijzelf in brand!" Geen van beiden gebeurde. De brandweer hield de man nat met water waarna hij probeerde te ontkomen. Daarbij spoot de man een politieagent met terpentine in de ogen. Justitie ziet dat als een poging tot zware mishandeling. Na zijn aanhouding bleek dat hij in de week voor de brandstichting ook minister Hugo de Jonge op Facebook met de dood had bedreigd. 

Behandeling

De man is onderzocht door een psycholoog en een psychiater in het Pieter Baan Centrum. Die concluderen dat hij een ziekelijke stoornis heeft die mogelijk werd aangewakkerd door zijn cannabisgebruik. Zij vrezen voor herhaling. 

De officier van justitie eiste 315 dagen cel tegen de man. Hij vindt het vooral van belang dat verdacht wordt behandeld voor zijn psychiatrische problemen en verslaving. Daarom vroeg hij ook om TBS met voorwaarden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.


Foto: Den Haag Marketing