mainImage

Den Haag vanaf oktober van het Russisch gas af

23 mei 2022, 14:37 uur
Den Haag & Regio

De gemeente Den Haag moet uiterlijk op 10 oktober stoppen met het afnemen van gas van het Russische bedrijf Gazprom. Dat schrijft wethouder Saskia Bruines van Economie aan de gemeenteraad.

Den Haag besloot eind maart al op zoek te gaan naat een nieuwe gasleverancier vanaf 2023, maar dat moet nu sneller omdat de Europese Unie een nieuw pakket beperkende maatregelen tegen Rusland heeft ingesteld waardoor het afnemen van Russisch gas niet meer is toegestaan.

Wethouder Bruines waarschuwt de gemeenteraad alvast dat een nieuw af te sluiten overeenkomst aanzienlijk hogere kosten met zich mee zal brengen. "Op
basis van de huidige marktprijzen zullen de leveringskosten voor aardgas vele malen hoger zijn." Ook zal het niet mogelijk zijn om groen gas in te kopen omdat dit nog niet voldoende beschikbaar is.

Ingroeimodel

Gezien de haast om snel tot een nieuwe overeenkomst te komen wordt met de aanbesteding daarom volledig op ‘grijs’ gas ingezet. Wel zal bij de aanbesteding om een "ingroeimodel" worden gevraagd waarbij gedurende de looptijd van het contract kan worden overgeschakeld op groen gas. "De mogelijkheden hiervoor zijn echter beperkt en worden door het aanbod van de markt bepaald."


Foto: Boevaya Mashina (WIkipedia)