Dit zijn online de meest gezochte termen rondom Prinsjesdag

18 September 2023, 10:02 uur
Den Haag & Regio
mainImage
FaceMePLS (CC BY 2.0)

Morgen is het Prinsjesdag en staat Den Haag weer in het teken van de rit met de Glazen Koets, de Troonrede - opnieuw in de Koninklijke Schouwburg - en de balkonscène.

In aanloop naar de derde dinsdag van september zijn Nederlanders hartstikke nieuwsgierig naar wat die dag eigenlijk inhoudt en wat de betekenis is van alle bijbehorende politieke termen. Wat opvalt: mensen vragen zich ook vaak af of Prinsjesdag een nationale vrije dag is (nee). Dit komt naar voren uit een analyse van Preply. Het online talenplatform deed onderzoek naar het online zoekgedrag van Nederlanders in aanloop naar Prinsjesdag.

Ieder jaar op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op Prinsjesdag spreekt de Koning de Troonrede uit, waarin de belangrijkste plannen van de regering staan voor het aankomende jaar. Hierop volgend brengt de minister van Financiën ‘het koffertje’ met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting naar de Tweede Kamer om deze te presenteren. 

Tekst gaat door onder foto.

Foto: ANP

Politieke traditie

Dat lang niet alle Nederlanders weten wat er precies gebeurd op Prinsjesdag, blijkt wel uit het jaarlijkse zoekgedrag op Google. Zo zijn ‘wat is Prinsjesdag’ en ‘wat gebeurt er op Prinsjesdag’ veel ingevulde zoektermen in de aanloop naar deze dag met maar liefst 90.500 zoekopdrachten per maand. Ook zijn we nieuwsgierig naar de betekenis van verschillende termen rondom de politieke traditie.


Top 10 zoektermen Prinsjesdag:

01. Prinsjesdag
02. Tweede kamer
03. Miljoenennota
04. Troonrede
05. Minister van Financiën
06. Koning
07. Glazen koets
08. Eerste kamer
09. Ridderzaal
10. Rijksbegroting