Duurzaam Den Haag helpt bij besparen op energie met raamisolatie

9 September 2022, 14:50 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Duurzaam Den Haag

De organisatie Duurzaam Den Haag start een pilot waarbij honderd huishoudens worden geholpen bij het besparen op energie met gratis raamisolatie.

Door ramen van enkelglas gaat veel warmte verloren. Daarom lanceren Stichting Duurzaam Den Haag en TNO in Den Haag de pilot raamisolatie, waarbij er drie tijdelijke oplossingen worden geboden voor isolatie van enkelglas. Mensen die mee willen doen aan dit project kunnen zich aanmelden. De uitvoering van de pilot start in oktober. Ook is de organisatie nog op zoek naar bewoners die als vrijwilliger willen helpen bij het plaatsen van het isolatiemateriaal bij bewoners die dit zelf niet kunnen.

Het is niet voor iedereen mogelijk om de ramen van hun woning te vervangen voor goed isolerende ramen met dubbelglas. "Als je in een huurhuis woont, ben je hierin afhankelijk van de woningcorporatie of de huisbaas. Die staan meestal niet meteen te trappelen om de ramen te vervangen", zegt directeur Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag. "Terwijl de noodzaak groter wordt met de stijgende energieprijzen."

Julian Sirre uit Bezuidenhout herkent dit. Hij heeft zich al aangemeld voor de pilot. "Ik huur een doorzonflat en de verhuurder wil geen dubbelglas plaatsen. Helaas heb ik weinig vermogen, dus de aankomende energierekening baart mij zorgen." Voor woningeigenaren is het vervangen van de ramen ook financieel niet altijd mogelijk. Zij kunnen ook meedoen met deze pilot.

Tekst gaat door onder foto.

Drie manieren  

Er zijn door TNO drie manieren bedacht die passen bij verschillende soorten en groottes van ramen, vertelt Reinder Boon van Duurzaam Den Haag. "Met een föhn en een schaar kan je al aan de slag! De voorzetramen bevatten raamfolie, wat binnen een paar minuten föhnen straktrekt. Daarna ziet het eruit als een mooi doorzichtig raam. Met het voorzetraam voor je raam wordt er rond de 50 procent minder warmte verloren. Ik raad daarom iedereen met ramen met enkelglas aan om mee te doen."

Bewoners van Den Haag kunnen zich hier aanmelden voor de pilot. Na aanmelding volgt er een korte training in oktober waarna ze de isolatiematerialen ontvangen om mee aan de slag te gaan. Stichting Duurzaam Den Haag roept ook mensen op om zich te melden als vrijwilliger voor dit project. Aanmelden als deelnemer of vrijwilliger kan tot 30 september 2022. Er is plek voor 100 deelnemers. Mocht er een groot aantal aanmeldingen zijn wordt er gekeken naar uitbreiding van de pilot.