Eerste Park+Ride met stoeptegels om e-bikes op te laden

3 June 2023, 11:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
v.l.n.r.: Joost Smit, Head of Events & NL Hubs Mobian; wethouder Armand van de Laar, Rijswijk; wethouder Robert van Asten, Den Haag; Christiaan van Nispen, CEO van Tiler.

Den Haag en Rijswijk zijn een proef begonnen met speciale stoeptegels om e-bikes mee op te laden. Dit idee van de startup Tiler uit Delft heeft begin dit jaar een challenge van de gemeente Den Haag gewonnen waarin werd gezocht naar vernieuwende en duurzame vervoersideeën voor de Binckhorst.

Iedereen die werkt op de Binckhorst kan nu de auto parkeren bij Hotel Savarin in Rijswijk en vanaf daar met een elektrische deelfiets verder het gebied in. De e-bikes worden draadloos opgeladen door middel van de slimme laadtegels van Tiler. Een parkeerplek inclusief e-bike huren kan vanaf twee euro per uur. Bedrijven kunnen abonnementen afsluiten voor hun werknemers vanaf 79 euro per maand.

De zogeheten 'Bike to Binck Hub' werd feestelijk geopend in aanwezigheid van de Haagse wethouder Robert van Asten van Stedelijke Ontwikkeling en zijn Rijswijkse collega Arman van de Laar van Mobiliteit. "Mooi dat gedreven ondernemers willen meedenken over hoe we onze stad klaarstomen voor de toekomst", zegt wethouder Van Asten. "Je staat met de elektrische fiets in acht minuten vanuit Rijswijk op de Binckhorst. Daar staat het vaak flink vast met auto's. Zo ga je filevrij en ontspannen het gebied in."

Tekst gaat door onder foto.

25.000 woningen

Het bedrijventerrein Binckhorst transformeert de komende jaren steeds meer naar een plek waar ook volop gewoond wordt. Tot 2040 komen er in het Central Innovation District (CID) en de Binckhorst bij elkaar zo’n 25.000 woningen bij. Om het gebied bereikbaar en leefbaar te houden wil de gemeente duurzamer reisgedrag van bewoners, ondernemers en bezoekers stimuleren.

Met een wedstrijd (challenge) ging Den Haag daarom op zoek naar innovatieve oplossingen waarmee mensen kunnen worden verleid om duurzamere mobiliteitskeuzes te maken. Na verschillende aanmeldrondes en pitches won Tiller de challenge.