Eerste sociale huurappartement met warmte uit afvalwater

11 March 2022, 09:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Woningcorporatie Arcade heeft voor het eerst in Den Haag een sociale huurappartement opgeleverd die voor 40 procent wordt verwarmd met warmte uit afvalwater.

Arcade wilde de oplevering van het husi aan Monstersestraat niet zo maar voorbij laten gaan en reikte daarom de symbolische sleutel uit aan wethouder Liesbeth van Tongeren van Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie.

"In de kruipruimte van het appartement is een zogenaamde HeatCycle geplaatst", vertelt Ronald Rouwendaal van Arcade. "Dit is een innovatieve technologie waarbij warmte uit afvalwater wordt onttrokken. In het dagelijks huishouden worden liters warm water door de afvoer gespoeld, zoals met douchen, het gebruik van de wasmachine en afwasmachine. Met de HeatCycle wordt 40 procent van deze warmte opnieuw gebruikt."

Inspirerend voorbeeld

Wethouder Liesbeth van Tongeren was onder de indruk. "Heel goed om te zien dat warmte die anders verloren gaat gedeeltelijk opnieuw wordt gebruikt. Naast de wens om huishoudens steeds duurzamer in te richten is het nu door de oorlog in Oekraïne nog noodzakelijker geworden om zo min mogelijk energie te verspillen. Hier blijkt dat we ook op kleine schaal een verschil kunnen maken; een inspirerend voorbeeld!"