mainImage

Extinction Rebellion kondigt nieuwe blokkade A12 aan

3 december 2022, 11:42 uur
Den Haag & Regio

De actiegroep Extinction Rebellion wil op zaterdag 28 januari opnieuw de A12 in Den Haag blokkeren. Op social media zijn oproepen gedeeld om voor de vijfde keer actie te gaan voeren op het deel van de Utrechtsebaan tussen het tijdelijke Tweede Kamergebouw en het Ministerie van Economische Zaken.

Omdat dit deel van de A12 lopend vanaf het centrum van Den Haag bereikt kan worden, roept Extinction Rebellion de demonstranten op om met het openbaar vervoer naar Den Haag te reizen en dan te voet dit deel van de A12 op lopen, of te fietsen. De actiegroep wil met de actie de druk op de overheid opvoeren om subsidies voor olie, kolen en gas te stoppen. "Het subsidiëren van bedrijven die de klimaatcrisis verergeren, is pervers en misdadig", zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion.

Een week geleden werden 150 actievoerders van Extinction Rebellion opgepakt toen ze voor de vierde keer de Utrechtsebaan blokkeerden. Dat zorgde toen voor lange files naar en uit Den Haag. Aan het protest deden een week geleden ongeveer 250 actievoerders mee. De burgemeester verbood de blokkade omdat deze een gevaar opleverde. Toen de actievoerders op de snelweg gingen zitten nadat de politie hen had gesommeerd te vertrekken, werden ze opgepakt en in bussen naar het bureau vervoerd.