mainImage

Extinction Rebellion verwacht 1.000 mensen bij blokkade A12

23 januari 2023, 20:20 uur
Den Haag & Regio

Actiegroep Extinction Rebellion zegt dat al 1.000 mensen zich hebben aangemeld om mee te doen aan de blokkade van de A12 komende zaterdag in Den Haag.

Met de actie wordt opnieuw geprotesteerd tegen de jaarlijks 17,5 miljard subsidies die de fossiele industrie ontvangt van de Nederlandse overheid. Eerder werden soortgelijke blokkades van de Utrechtsebaan verboden door de burgemeester waarna de demonstranten door de politie werden opgepakt. Vorige week werd nog een actievoerder aangehouden door de politie omdat hij op social media mensen opriep mee te doen aan de blokkade.

"Zolang dit kabinet te weinig doet om de klimaat- en ecologische crisis tegen te gaan, blijven wij in actie komen", zegt Extinction Rebellion. "Een beter milieu begint niet bij jezelf, maar bij beter beleid en strengere regelgeving."

Tekst gaat door onder foto.

Levensgevaarlijke situaties

De gemeente Den Haag waarschuwt de actievoerders dat zij opnieuw kans lopen te worden aangehouden door de politie. "Mensen die deelnemen aan een actie die tot levensgevaarlijke situaties, schade en hinder leidt, kunnen geconfronteerd worden met strafvervolging. Het doel heiligt niet de middelen. Zeker in Den Haag wordt ruimschoots de mogelijkheid geboden om grote demonstraties te houden en kunnen meningen aan een breed publiek kenbaar gemaakt worden. Maak daar op een veilige manier gebruik van."

De gemeente wijst er op dat de blokkades niet vooraf worden aangemeld bij de gemeente, zodat overleg onmogelijk is over een vorm van demonstreren zonder gevaar voor omstanders en demonstranten. "De rechter wijst in een recent vonnis op het gevaar en de strafbaarheid van deze manier van actievoeren. Het maakt daarbij niet uit tegen welk onrecht je strijdt en hoeveel gelijk je meent te hebben. Dit overschrijdt de grenzen van het demonstratierecht en kan niet gezien worden als burgerlijke ongehoorzaamheid", aldus de gemeente.

 


Foto: Extinction Rebellion Den Haag