FOTO'S: Dit wordt de nieuwe fietsroute tussen Den Haag en Voorburg

29 November 2023, 12:28 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Fietsers en wandelaars vanuit Den Haag kunnen over een paar jaar veel makkelijker het spoor en de snelweg oversteken richting Voorburg.

Tussen de Binckhorstlaan en treinstation Laan van NOI komt een groene fiets- en wandelroute, de Verlengde Velostrada. Deze start tussen het gebouw van Bink36 en het spoor. Over een nieuwe brug kunnen mensen het spoor over, waarna men via de bestaande brug over de A12 richting Voorburg gaat. Het college van Den Haag heeft het ontwerp voor de route naar de gemeenteraad gestuurd. Deze beslist naar verwachting in februari 2024 over het plan. De aanleg kan rond de zomer van 2025 beginnen, zodat in 2027 mensen gebruik kunnen maken van de nieuwe route.

"Met het aanleggen van dit fietspad over het spoor komt er een prettig alternatief voor de huidige Schenktunnel, tussen de Rivierenbuurt en Bezuidenhout", zegt wethouder Robert van Asten van Stedelijke Ontwikkeling. "Het tunneltje wordt door nu door veel fietsers als naargeestig en onveilig ervaren. De komst van deze nieuwe brug verbetert deze verbinding flink. We willen in Den Haag dat mensen nog vaker de fiets kunnen pakken of wandelen. Daarvoor moet je snelle, veilige en comfortabele routes aanleggen."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Groene route naar Voorburg

Het nieuwe fietspad loopt in twee richtingen en is circa 4,5 meter breed. Het voetpad wordt ongeveer 2,5 meter breed. Op de plek waar het fietspad de hoogte van het spoor heeft bereikt, wordt een groene verblijfsplek voor mensen gemaakt. Er worden een voetgangersbrug over het water, een bloemrijk grasland met bomen en betonnen zitbanken aangelegd.

Tussen het viaduct over de A12 en de Spoorstraat in Voorburg wordt ook een fietsstraat aangelegd. In Voorburg worden de Pompe van Meerdervoortstraat en de Van Alphenstraat nieuwe fietsstraten.

De Velengde Velostrada is onderdeel van een breder netwerk van aantrekkelijke fietsroutes, de sterfietsroutes. Den Haag wil daarmee het fietsverkeer beter laten doorstromen en meer ruimte bieden aan de fietsers. Ook op bestaande fietspaden zijn de afgelopen jaren tegels vervangen door asfalt. Inmiddels gaat het om bijna 150 kilometer aan fietspaden.

Foto's: Gemeente Den Haag