mainImage

'Geen discriminatie mannelijke asielzoekers in Den Haag'

22 november 2022, 21:23 uur
Den Haag & Regio

De gemeente Den Haag vangt momenteel vooral alleenstaande mannelijke asielzoekers op. Dat laat het stadsbestuur weten in antwoord op vragen van D66 in de gemeenteraad. Raadslid Marije Mostert maakte zich zorgen om "discriminatie van mannelijke asielzoekers", maar daar is volgens het stadsbestuur absoluut geen sprake van.

Alleenstaande mannelijke asielzoekers zijn in veel gemeenten niet welkom, terwijl vrouwelijke of getrouwde asielzoekers dat wel zijn. “Laten we het beestje bij zijn naampje noemen, dit is seksisme en in strijd met artikel 1 van onze grondwet”, aldus raadslid Mostert, die van het stadsbestuur wilde weten hoe het in Den Haag is geregeld.

Het college van burgemeester en wethouders antwoordt dat er op dit moment 400 volwassen asielzoekers worden opgevangen in een noodopvanglocatie aan de Regulusweg, waarvan ongeveer 350 mannen en 50 vrouwen. Het gaat deels om stellen, maar voor het grootste deel om alleenstaanden. Daarnaast worden in de 'Zaanse huisjes' (foto) van de noodopvanglocatie aan de Jupiterkade 58 alleenstaande minderjarige asielzoekers opgevangen. Dit zijn allemaal jongens. Tot slot zijn er drie hotels aangewezen als crisisnoodopvanglocatie voor de opvang van in totaal 150 asielzoekers. In deze opvanglocaties zitten voornamelijk gezinnen en stellen. Er worden vier alleenstaande mannen opgevangen in de crisisnoodopvang.


Foto: Bouwkundig Adviesbureau Boom