Gemeente gaat Bomenmuseum in Wateringse Veld grondig opknappen

12 June 2024, 13:28 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Wateringseveld.nl

Het Bomenmuseum in de wijk Wateringse Veld krijgt een grote opknapbeurt. De gemeente heeft dat toegezegd na vragen van D66 en Hart voor Den Haag in de gemeenteraad.

Het Bomenmuseum in Den Haag werd ruim vijftien jaar geleden ontworpen door kunstenaar Herman de Vries. Het bestaat uit een unieke verzameling van honderden bomen van over de hele wereld. Verspreid door Wateringse Veld zijn deze bomen te vinden, voorzien van plaquettes met informatie. Maar deze plaquettes zijn slecht onderhouden en verkeren soms onder erbarmelijke staat. Ook zijn sommige bomen verdwenen.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders dat de afgelopen jaren meerdere bomen moesten worden verwijderd. Zo werden de Paardenkastanjes aan de Laan van Wateringseveld getroffen door een bloedingsziekte en aan de Bovendijk moesten Populieren worden verwijderd die last hadden van kroonverval en takbreuk.

Door het slechte onderhoud van de plaquettes kan momenteel niet gesproken worden van een volwaardig Bomenmuseum, erkent het college. De komende tijd wordt daarom geïnventariseerd welke sokkels en plaquettes beschadigd zijn en moeten worden vervangen. Ook wordt de informatie op de plaquettes gecontroleerd op juistheid. Waar dat beter is voor het onderhoud, worden de sokkels op een andere plek neergezet.

De verwijderde bomen aan de Laan van Wateringseveld en de Bovendijk worden vervangen door Esdoornen, Linden, Amerikaanse eiken, Iepen, Platanen, Elzen en Knotwilgen.