Gemeente wil coffeeshop verplaatsen van Weimarstraat naar Uithof

22 May 2024, 13:53 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Galaxy Coffeeshop (Facebook)

De gemeente Den Haag staat positief tegenover plannen van een coffeeshop in de Weimarstraat om te verhuizen naar een nieuwe locatie in het Uithofgebied.

In de Weimarstraat zitten vlak bij elkaar meerdere coffeeshops, wat zorgt voor overlast van dubbel geparkeerde auto's, luidruchtige bezoekers en - volgens de politie - vermogens-, drugs-, en vuurwapendelicten.

Coffeeshop Galaxy wil daarom een nieuwe vestiging openen aan de Jaap Edenweg, aan de rand van het Uithofgebied langs de Lozerlaan, op het parkeerterrein van een voormalige tennisvereniging.

Burgemeester Jan van Zanen schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat deze verplaatsing mogelijk is, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet het omgevingsplan worden aangepast en moet er een goede en veilige verkeersregulering en voldoende parkeergelegenheid komen. Ook moet de coffeeshopeigenaar met goede waarborgen voor de openbare orde en veiligheid komen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Google Maps.

Unieke locatie

Eigenaar Dave van der Tak van Coffeeshop Galaxy sprak eerder over de verhuisplannen tegen de krant NRC. "We gaan iets nieuws neerzetten op een unieke locatie. De politiek wil het, de bewoners willen het en ik wil het zelf ook. Straks hoeven onze klanten uit het Westland niet meer door de stad te toeren."

Burgemeester Van Zanen vraagt aan de gemeenteraad om over de plannen te debatteren. Aan de hand van de uitkomsten daarvan kan de coffeeshopeigenaar besluiten zijn plannen door te zetten of in te trekken.

Sluiten, niet verplaatsen

De fractie van de ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad laat al weten tegen het voorstel te zijn. "Plannen om een coffeeshop te verplaatsen naar De Uithof zijn zeer onwenselijk", schrijft de partij op X. "Om overlast aan te pakken moet je coffeeshops sluiten, niet verplaatsen. Den Haag realiseert het wietloket van het Westland en wentelt problemen uit de binnenstad af op Zuidwest."