mainImage

Haagse daklozen willen eerlijker in beeld worden gebracht

1 juli 2022, 18:38 uur
Den Haag & Regio

Een man met de lange witte baard op een bankje, z’n spullen in een winkelwagentje en naast hem een blikje bier. Volgens Haagse daklozen klopt dit beeld meestal niet. Ze willen eerlijker in beeld worden gebracht door de media.

"Het beeld dat we steeds weer terug zien in de media als dakloosheid in het nieuws is, strookt al lang niet meer met de werkelijkheid. Dakloze mensen zijn mensen zoals jij en ik. Het kan iedereen overkomen." Dat zeggen Straat Consulaat en De Achterban, een Haags platform van mensen die dakloos zijn of zijn geweest. Gezamenlijk voeren zij de twee weken actie met de 'Eerlijke beeldvormingsweken' om een meer realistisch beeld te laten zien van de wereld van daklozen.

Vaish is ervaringswerker bij het Straat Consulaat: "Nadat ik 13 jaar in de Jeugdzorg had gezeten, stopte de hulp op mijn 18e en stond ik er alleen voor. Ik ben zeven jaar dak- en thuisloos geweest en heb gemerkt dat iedereen vindt dat deze mensen moeten worden opgevangen, maar niet bij hun in de wijk. Dat doet soms best pijn, mensen hebben geen idee om welke mensen het gaat. Dat het mensen zijn met studiewensen, werk, dromen, kunnen ze zich niet voorstellen. Je zou ons niet eens herkennen op straat."

Tekst gaat door onder foto.

Programma

De actieweken openen met een rap van een jongen die zingt over zijn tijd in de nachtopvang. Samen met een fotograaf zijn er realistische foto’s gemaakt die de media kunnen gebruiken bij berichten over mensen die dakloos zijn, zodat de ouderwetse clichéfoto’s de prullenbak in kunnen. Mensen kunnen zich inschrijven voor een gesprek met de Achterban en voor een downtown stadstour. Er komt een foto-challenge om mensen bewust te maken hoe schadelijk het is om mensen op hun meest kwetsbare moment op de foto te zetten en viraal te laten gaan. "In de media worden dakloze mensen al tijden lang slecht belicht", zegt vrijwilliger Tom van het Straat Consulaat. "Maar als je er goed over nadenkt is het toch wel heel bizar om onze eigen mede-inwoners belachelijk te maken."

Volgens Vaish en Tom is de campagne geslaagd als media meer gaan nadenken over de foto’s die ze bij een artikel plaatsen en dakloze mensen voortaan op een respectvolle manier in beeld komen. De eerlijke beeldvormingsweken zijn van 6 tot en met 14 juli 2022. Het gehele programma staat op www.straatconsulaat.nl.


Foto: Eveline van Egdom