Haagse emancipatieprijs naar 'urban chick with brains' Joan Biekman

9 March 2024, 07:44 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De Kartiniprijs, een gemeentelijke onderscheiding voor emancipatieprojecten in Den Haag, is dit jaar gewonnen door Joan Biekman.

Biekman zet zich al jaren in om jonge zwarte en gekleurde meiden en vrouwen in Den Haag zichtbaar te maken en een podium te geven. Ze doet dat onder meer met evenementen als Inspire To Move Women Up en het digitale platform Urban Chicks With Brains.

"Joan is een succesvolle jonge ondernemer en een rolmodel voor jonge zwarte en gekleurde vrouwen", zei wethouder Mariëlle Vavier tijdens de prijsuitreiking in Julianaplaza. "Ze zorgt ervoor dat vrouwen zich sterk voelen, een positief zelfbeeld hebben en dat ook aan anderen kenbaar maken. Joan is super gepassioneerd en actief en gaat inhoudelijke discussies niet uit de weg. Die passie zet ze ook in voor een permanente herdenkingscultuur voor het Haagse koloniaal- en slavernijverleden." Bij de prijs hoort een geldbedrag van 5.000 euro.

Andere genomineerden

Voor de Kartiniprijs waren dit jaar ook Roxana Oropeza en Esther Pot genomineerd. Oropeza is de drijvende kracht achter Mammarosa, een organisatie die zich richt op vrouwen met borstkanker in Haagse aandachtswijken. The Beautiful Unseen van Esther Pot is een sociale onderneming die perspectief geeft aan sekswerkers en kwetsbare vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel.