HagaZiekenhuis opereert Oekraïense militairen

22 November 2022, 18:45 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HagaZiekenhuis

Het HagaZiekenhuis in Den Haag zet zich in voor Oekraïense militairen die gewond zijn geraakt in de oorlog. Chirurgen opereerden de voorbije weken meerdere soldaten met ernstige verwondingen. "Ik volg de oorlog op de voet. Het is bijzonder als iemand uit de frontlinie opeens bij jou op de operatietafel ligt", zegt plastisch chirurg Nick Brinkman.

Het HagaZiekenhuis is een level 1 traumacentrum. De orthopedisch chirurgen, plastisch chirurgen en traumachirurgen opereren regelmatig zwaargewonde patiënten na een verkeersongeluk of geweldsincident. Slachtoffers van oorlogsgeweld zijn nieuw voor de artsen. “We opereren patiënten die op een mijn zijn gestapt of geraakt zijn door een granaat. Dat is natuurlijk geen dagelijkse kost”, zegt Brinkman.

Toch verandert dit het werk niet voor de chirurgen. Traumachirurg Pieter van de Linde (foto rechts): “Natuurlijk is het bijzonder om een militair te spreken in aanloop naar de operatie. Maar zodra iemand op de operatietafel ligt, is de operatie gewoon een technische klus die geklaard moet worden.” Verspreid door het land krijgen momenteel enkele tientallen Oekraïense militairen zorg. 

Tekst gaat door onder foto.

Kuitbeen in de arm

Nick Brinkman en Pieter van der Linde voerden onlangs met plastisch chirurg Erik Walbeehm een complexe operatie uit bij een patiënt van wie de bovenarm zwaar verwond was door een granaat. Om de arm van de 38-jarige militair Yevhen Harbuzov te herstellen, gebruikten de chirurgen een stuk kuitbeen. “Dat is een bot dat je kan missen. Kuitbeen wordt wel vaker gebruikt als er ergens in het lichaam een stuk bot mist na een kankeroperatie of ongeluk, maar in bovenarm komt niet heel veel voor”, vertelt Brinkman. De operatie duurde ruim zeven uur.