mainImage

Harrie Jekkers krijgt eigen plein voor de Koninklijke Schouwburg

23 november 2022, 11:34 uur
Den Haag & Regio

Het Nationale Theater doopt het pleintje voor de Koninklijke Schouwburg om tot het Harrie Jekkersplein. Met maar liefst 40.000 bezoekers in vier jaar tijd is het soloprogramma ‘Achter de duinen’ van de Haagse cabaretier Harrie Jekkers een van best bezochte voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg. Nu de laatste voorstelling gespeeld is, bedankt Het Nationale Theater Harrie Jekkers door het plein voor de schouwburg naar hem te vernoemen.

In 1990 schreef Harrie Jekkers het legendarische lied ‘De straatnaambordjesblues’, waarin hij aangeschoten door Den Haag loopt en zich afvraagt wat je moet doen om je naam op een straatnaambordje te krijgen. Nu, 32 jaar later, heeft hij het voor elkaar: er komt een Harrie Jekkersplein.

Harrie Jekkers: “Toen ik hoorde dat het plein voor de Koninklijke Schouwburg mijn naam ging dragen, dacht ik aan mijn songtekst ‘Nu ik nog leef’. Een straatnaambordje is een hele eer, vooral als die eer je te beurt valt als je nog leeft.”

Niet officieel

De officiële opening van het Harrie Jekkersplein is komende zaterdag 26 november. ’s Avonds vindt heel toepasselijk de finale van Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland, voor het eerst plaats in de Koninklijke Schouwburg.

Het Harrie Jekkersplein wordt geen officiële straatnaam. In Den Haag kunnen straten pas naar mensen vernoemd worden als die personen minimaal tien jaar eerder zijn overleden. Het pleintje voor de schouwburg is eigen terrein.


Foto: HNT