mainImage

Herdenking moord gebroeders De Witt op de Plaats

9 augustus 2022, 16:15 uur
Den Haag & Regio

Op zaterdag 20 augustus is iedereen vanaf 12.00 uur welkom bij het standbeeld van Johan de Witt op de Plaats, naast de Gevangenpoort, voor de herdenking van ‘De Witt of Oranje’. Dat is de plek waar 350 jaar geleden raadpensionaris Johan en zijn broer Cornelis gelyncht en gedood werden door een moordlustige menigte.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag opent het event ‘De Witt of Oranje’ dat de zeventiende-eeuwse machtsstrijd belicht met muziek, kunst en theater. Zo is stadsbeiaardier Gijsbert Kok live op beeldscherm te zien en te horen tijdens zijn carillonbespeling in de Grote Kerk. Magistrale schilderijen vertellen het ware Haagse verhaal en de koperblazers van Tavenu Loosduinen voeren daarbij de boventoon.

Speciaal is het moment dat presentator Eveline van Rijswijk in gesprek gaat met raadpensionaris Johan de Witt, zijn rivaal prins-stadhouder Willem III en de Haagse filosoof Spinoza. Ook is er een beschouwend gesprek met journalist Wouke van Scherrenburg, bekend van onder meer ‘Den Haag Vandaag’. Het herdenkingsevenement is een initiatief van de Stichting Haagse Historie en Erfgoed.

Gratis rondleidingen 

De historische moord op de gebroeders De Witt wordt de hele dag herdacht in Den Haag. Na het programma op de Plaats verzorgt Gilde Den Haag vanaf 14.00 uur drie gratis stadswandelingen ‘De Haagse sporen van Johan en Cornelis de Witt’. Verder is er in de Waalse Kerk op Noordeinde 25 vanaf 14.00 uur een gratis doorlopende rondleiding, met om 15.00 uur het gratis concert ‘The Royal Sound of 1672’.