Jaap Smit volgt Piet Hein Donner op bij Oorlogsgravenstichting

24 November 2022, 09:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Na elf jaar heeft Piet Hein Donner woensdag afscheid genomen als president en voorzitter van de raad van toezicht van de Oorlogsgravenstichting in Den Haag. Zijn functie wordt overgeomen door Jaap Smit, de Commissaris van de Koning Zuid-Holland. 

Bij zijn afscheid ging Donner op in op de vraag of het herdenken van het verleden nog toekomst heeft en op de waanzin van de oorlog. “De vrede bewaren is wat het meest belangrijk is; en daar zijn wij steeds minder vaardig in. Het lijkt zo eenvoudig en zo vanzelfsprekend, zeker in een land dat zo gewend is aan vrede en zo verwend daarmee, dat we verbaasd zijn dat er in onze omgeving nog oorlog mogelijk is. Maar vrede bewaren is meer dan praten; het vergt inzet, moed en geloof. Veel en hard werk, en niet alleen van overheden; het vergt inzet van ieder.“

In Nederland hebben we ongeveer 180.000 mensen die door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd zijn als oorlogsslachtoffers. Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan deze mensen levend houden, door hun verhalen te verzamelen en door te vertellen en door het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven overal in de wereld.

Dominee

Jaap SMit is naast zijn functie als Commissaris van de Koning in Zuid-Holland onder meer bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag. Smit begon zijn loopbaan als dominee in het Nederlandse leger waar hij dienstplichtigen bijstond.