mainImage

Kamers op aandacht voor jongeren op weg naar zelfstandigheid

26 oktober 2020, 10:17 uur
Den Haag & Regio

Den Haag start dinsdag met een proef voor een jaar met 'Kamers met aandacht'. Het zoekt daarin samen met zorgaanbieders naar kamers in de particuliere sector voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. 

Het initiatief heeft inmiddels in Utrecht al 21 jongeren aan woonruimte geholpen, Den Haag hoopt minimaal 10 kamers te kunnen vinden voor de doelgroep. Iedereen kan een zogenoemde kamer met aandacht aanbieden: een gezin, een alleenstaande, een ouder echtpaar, maar een studentenhuis. Als het maar voor minimaal 1 jaar is en als de huur niet hoger is dan het bedrag dat voorde kamer wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie, zo laat de gemeente weten.

"Jongeren moeten een eigen leven kunnen opbouwen en aan hun toekomst kunnen werken. Wie plek over heeft in huis, helpt een jongere hiermee een eigen leven op te bouwen en doorbreekt misschien een patroon van eenzaamheid”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal bij de aankondiging van het initiatief. 

Voor Sjoerd Greefhorst, manager bedrijfsvoering bij Stichting Anton Constandse, is het initiatief 'een mooie tussenstap tussen beschermd wonen in een grotere groep en volledig zelfstandig wonen in je eentje'. Hij wijst er op dat de jongeren niet zomaar 'los' worden gelaten, 'de herstelondersteuners blijven natuurlijk wekelijks begeleiding bieden, maar zijn toch meer op afstand'. 

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij eventueel bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.