Zoetermeers Dagblad | Kinderherdenking in Madurodam te volgen via livestream
mainImage

Kinderherdenking in Madurodam te volgen via livestream

4 mei 2021, 11:46 uur
Den Haag & Regio

In Madurodam begint dinsdagavond de Nationale Kinderherdenking (NKH). Vanwege de coronabeperkingen is de Dodenherdenking in het Haagse miniatuurpark dit jaar opnieuw zonder publiek, maar vanuit huis via een livestream te volgen.

De herdenking, die te zien is op Omroep West en op www.nationalekinderherdenking.nl, heeft een interactief karakter. Zo kunnen kinderen en families thuis vanaf de bank op Instagram alsnog met elkaar in gesprek gaan over begrippen als oorlog, leven in vrijheid en de vraag hoe kinderen zelf iets kunnen bijdragen. "Met een interactieve uitzending kunnen kinderen en hun gezinnen op die manier actief aan dit bijzondere nationale herdenkingsmoment deelnemen, waar ze zich dan ook in Nederland bevinden", zegt luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant Landstrijdkrachten en voorzitter NKH.

Verder is de herdenking opgebouwd uit verschillende vaste rituelen, waaronder de twee minuten stilte, de kranslegging en kleine verhalen van toen en nu. Maar er zijn ook nieuwe onderdelen. Zo gaat de 13-jarige Zoë op zoek in het lege Madurodam-park en leert ze meer over het verhaal van George Maduro, ontmoet ze de burgemeester van Madurodam en vindt ze aangrijpende foto’s van kinderen in de oorlog. Een koor van dertig kinderen zingt het nieuwe herdenkingslied, dat muziekproducent Eric van Tijn speciaal voor de NKH schreef. De 13-jarige Naya vertelt over haar vlucht uit Syrië.

Voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20.00 uur wordt de taptoe gespeeld door de 11-jarige Sebastiaan, de jongste taptoe-speler ooit. Daarna wordt een krans gelegd en is er een speciaal eerbetoon, bedacht en uitgevoerd door kinderen. Tijdens dat eerbetoon lopen kinderen uit het hele land in duo's door alle paden van Madurodam, als symbool voor heel Nederland. Ze dragen ieder een zelfgemaakte vogel en plaatsen deze bij de grote vogelsculptuur die midden in Madurodam staat.

De Nationale Kinderherdenking wordt op 4 mei van 19.30 tot 20.15 uur uitgezonden.


Door: ANP