OM in beroep in zaak val ex-minister Dekker door 44-jarige vrouw

12 June 2024, 12:30 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Sander Dekker (Facebook)

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep in de zaak waarin een 44-jarige vrouw is vrijgesproken voor het opzettelijk het ten val brengen van de fietsende ex-minister Sander Dekker in het duingebied bij het Zuid-Hollandse Monster in juni 2022. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt berichtgeving hierover door het AD.

Tijdens de zitting heeft het OM betoogd dat uit getuigenverklaringen is gebleken dat de vrouw de passerende Dekker heeft vastgepakt. Volgens het OM blijkt dat onder meer "uit haar eigen eerste verklaring - waar ze later op terugkomt - en uit de verklaring van de partner van de wielrenner, die naast hem fietste", zo meldt het OM woensdag.

Voor het Openbaar Ministerie "is uit de uitspraak niet duidelijk geworden waarom de rechtbank de verklaring van de partner niet heeft meegewogen en wel de latere, gewijzigde verklaring van verdachte volgt", aldus het OM in een verklaring.

De rechtbank sprak de vrouw een week geleden vrij. De rechter vond dat niet bewezen kan worden dat de vrouw de Hagenaar opzettelijk letsel heeft toegebracht. "Ook kan niet bewezen worden dat de verdachte aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend heeft gehandeld." Het OM had een taakstraf van 240 uur geëist.

Dekker brak bij de val zijn bekken, schouderblad en sleutelbeen en liep een zware hersenschudding op. Hij had vijftien breuken. Hij kan zich niets van het ongeluk herinneren.


Door: ANP/Redactie Dagblad 070