Ontvangers van OPCW-The Hague Awards 2023 bekend

27 November 2023, 12:15 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Prosperousbabysitter (CC BY-SA 4.0)

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft drie prijzen toegekend aan internationale individuen en organisaties die bijdragen aan de inspanning van de OPCW.

Directeur-generaal Fernando Arias van de OPCW en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag maakten de namen van de winnaars bekend. De ontvangers van de OPCW-The Hague Awards 2023 zijn het Spiez Laboratory in Zwitserland, Dr. Syeda Sultana Razia uit Bangladesh en Hubert K Foy uit Ghana.

“Alle drie deze ontvangers hebben aangetoond dat iedereen een rol te spelen heeft bij het bevrijden van de wereld van chemische wapens en het voorkomen van de heropkomst ervan”, zei Fernando Arias bij de bekendmaking. “We moeten er samen naar streven om ervoor te blijven zorgen dat giftige chemicaliën nooit als wapen worden gebruikt en dat onze bevolking wordt beschermd.”

“De gemeente Den Haag feliciteert de winnaars van de OPCW-Den Haag Award 2023. De winnaars van dit jaar passen perfect binnen de doelstellingen van de prijs: het erkennen van individuen en instellingen die een bijdrage van onschatbare waarde hebben geleverd aan een wereld zonder chemische wapens. We zijn dankbaar voor hun inspanningen om onze wereld veiliger te maken”, aldus Van Zanen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Wikimedia (CC BY-SA 3.0).

Achtergrond

In 2013 ontving de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede als erkenning voor haar inspanningen om chemische wapens te elimineren. De penning en het bijbehorende certificaat zijn te zien in het OPCW-gebouw aan de Johan de Wittlaan in Den Haag.

Om de erfenis van deze prestatie te behouden, heeft de OPCW in 2014 in samenwerking met de gemeente Den Haag de OPCW-The Hague Award ingesteld. De totale geldprijs van 90.000 euro wordt jaarlijks aan maximaal drie ontvangers toegekend.