Plannen voor bouwproject MeLeCo in Zuidwest naar gemeenteraad gestuurd

12 June 2024, 14:47 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Valerie Kuypers

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft het zogenoemde Plan Uitwerkingskader (PUK) voor de nieuwbouw van het project MeLeCo voor instemming voorgelegd aan de gemeenteraad. MeLeCo bestaat uit de renovatie van 78 woningen, de sloop van 128 woningen en de nieuwbouw van ongeveer 280 woningen voor de sociale– en middenhuur in de wijk Morgenstond.

De naam van het project is een afkorting van de straatnamen Melis Stokelaan, Leggelostraat en Coevordenstraat. In het plan staan de gemeentelijke uitgangspunten waar de nieuwbouw van dit project van Haag Wonen en ontwikkelaar BPD aan moeten voldoen.

De renovatie in de Coevordenstraat is inmiddels afgerond. Met de nieuwbouw komen er meer energiezuinige en comfortabele woningen, met meer variatie in type woningen en huurprijs. De start van de sloop- en nieuwbouw is naar verwachting in 2026.

"Haag Wonen en BPD leveren met dit project een belangrijke bijdrage aan de verdichtings- en vernieuwingsopgave van Den Haag Zuidwest", zegt wethouder Martijn Balster (foto) van Volkshuisvesting, Wijken, Welzijn en Zuidwest. "Daar ben ik heel blij mee, want alleen samen kunnen we deze klus klaren. Er is een gigantische operatie aan de gang om de naoorlogse uitbreidingswijken van Zuidwest klaar te maken voor de toekomst. Meer en betere woningen en investeringen in onder meer de openbare ruimte, openbaar vervoer en voorzieningen verbeteren de wijk en maakt van Zuidwest weer een betaalbaar en aantrekkelijk woon- en leefgebied. Den Haag Zuidwest biedt de komende jaren steeds meer mogelijkheden op het gebied van wonen. Voor de huidige bewoners en voor nieuwe bewoners."

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Gemeente Den Haag.

Mobiliteitshub

Aan de Melis Stokelaan en de Leggelostraat worden 128 verouderde sociale huurwoningen gesloopt en vervangen door ongeveer 280 nieuwbouwwoningen. Twee derde van deze woningen zijn sociale huurwoningen. De rest is bestemd voor het middenhuursegment. De bebouwing gaat van vier naar zeven bouwlagen. Op de hoek van de Melis Stokelaan en de Leggelostraat wordt een woontoren van 16 bouwlagen - ongeveer 50 meter hoog - gebouwd. Onder de nieuwbouw en onder de binnentuin van het complex wordt een parkeergarage aangelegd die ook gebruikt zal worden als mobiliteitshub met deelauto’s, deelscooters en deelfietsen waar de hele wijk gebruik van kan maken.