Politici en bekende Hagenaars bij Haags Dictee in stadhuis

12 June 2024, 08:34 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Buro Brabant (CC BY 2.0)

Ter gelegenheid van het verschijnen van de jubileumeditie van het 'Ut Groen-Geile Boekie vannut Haags' wordt komende maandag 17 juni voor de vierde keer een Groot Haags Dictee gehouden.

Sjaak Bral presenteert de avond. Hij maakte vandaag een flink aantal namen van deelnemers aan het Dictee bekend. "Stefan de Walle, Francis van Broekhuizen, Bert van Leeuwen, Ron Fresen, Marne en Scott van Prins S. en de Geit, Billy the Kit, Huub Mizee, Nick Toet, Rinus Gerritsen, DJ Gizmo, raadsleden van CDA, ChristenUnie/SGP, D66, GroenLinks, Hart voor Den Haag, SP en de VVD - én maar liefst drie wethouders: Robert van Asten, Saskia Bruines en Hilbert Bredemeijer. Dat wordt een feest!"

Na de eerdere edities van het Haags Dictee in 1998 in de Nieuwe Kerk, 2013 in Theater Concordia en de online-coronaversie in 2020, vindt de vierde editie van dit evenement (voor genodigden) plaats in de raadzaal van het Haagse stadhuis. Den Haag FM zendt het Haags Dictee 2024 vanaf 20.00 uur live uit op radio en tv.

Boekhandel Paagman organiseert morgen, donderdag 13 juni, 'Ut Haagse Oefendictei' in de vestiging aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag. Auteurs Sjaak Bral en Robert Jan Rueb zullen hun 'jubeleijum eidisie' van 'Ut Groen-Geile Boekie vannut Haags' toelichten en met de aanwezigen een proefdictee maken. Na afloop signeren zij de nieuwe editie van de spellingswijzer.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: HTI.

Jubeleijum Edisie

De eerste versie van de Haagse taalgids verscheen 25 jaar geleden en sloeg in als een meteoriet. Iedere druk raakte uitverkocht. Iedere volgende editie ook. In de speciale 'Groen-Gâhwe Jubeleijum Edisie' staan naast de spellingsregels ook tips voor de uitspraak, een inburgeringscursus, verklarende woordenlijst, uitdrukkingen, een Haagse pubkwis en een 'Aanstootgevende Appendix'.