Proef met (nep)camera's bij afvalcontainers geslaagd

25 May 2023, 12:24 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Het ophangen van camera’s bij afvalcontainers in Den Haag zorgt voor veel minder fout bijgeplaatste vuilniszakken. Dat blijkt uit een experiment dat vorig jaar is uitgevoerd. Vooral het ophangen van nepcamera's had effect. Er wordt nog een proef gedaan om te kijken naar de langetermijneffecten.

Uit de proef met cameratoezicht bij afvalcontainers blijkt dat het percentage bijgeplaatste vuilniszakken bij containers met een camera met 60 procent omlaag ging, tegenover 37 procent in dezelfde periode op locaties zonder camera’s. Er werden zowel echte als dummy-camera’s opgehangen. Het effect van de dummy’s was groter. Waarschijnlijk kwam dat omdat deze nepcamera's dichter bij de containers konden worden neergezet.

Ondanks dat de echte camera’s bijna 700 overtredingen hebben gefilmd zijn er geen boetes uitgedeeld. Op basis van de camerabeelden kon namelijk niet de identiteit van de daders worden vastgesteld.

Tekst gaat door onder foto.

Veel steun

"Dag in dag uit werken honderden collega’s keihard om onze stad schoon te houden", zegt wethouder Anne Mulder van Stadsnatuur en Afval. "Ook camera’s kunnen ons helpen bij het doel om de stad zo schoon mogelijk te houden. In het volgende experiment gaan we kijken of we toch overtreders een boete kunnen opleggen. Daarnaast willen we nagaan wat het langere termijneffect is van het ophangen van de camera’s."

Het ophangen van camera’s bij afvalcontainers kan ook rekenen op veel steun vanuit de stad. "Toen de camera’s werden neergezet voor het experiment, kregen de installateurs van sommige voorbijgangers al complimenten en bedankjes", zegt Mulder. "Bijna alle berichten die mensen stuurden naar het speciaal voor dit experiment geopende mailadres waren positief: veel mensen vroegen of er een camera in hun straat kon worden neergezet." De respondenten die de online vragenlijst van de gemeente invulden waren ook positief: 78 procent vond het cameratoezicht een (heel) goed idee.