Taakstraf voor Hagenaar na dodelijk verkeersongeval in Rijswijk

17 June 2024, 23:30 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De rechtbank Den Haag heeft een 37-jarige man uit Den Haag veroordeeld voor een verkeersovertreding in Rijswijk met zeer ernstige gevolgen. De man kwam op 12 juli 2021 met zijn auto in botsing met een 32-jarige vrouw waardoor zij is overleden. De man krijgt een taakstraf opgelegd van zestig uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden. Justitie had een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijk rijverbod van drie maanden geëist. 

Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Schaapweg met de Van Vredenburchweg. Het slachtoffer kwam op haar bromfiets vanaf het rechts gelegen fietspad en wilde de weg oversteken. Ter hoogte van de kruising stonden meerdere voertuigen op de rechterstrook van de rijbaan. Een bestuurder van een personenauto liet de bromfietser passeren. Op dat moment reed de verdachte in zijn auto op de linkerstrook van de rijbaan en passeerde de voertuigen die rechts stilstonden. Ter hoogte van de kruising kwam de auto met de bromfiets in botsing.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte te hard heeft gereden voor de situatie ter plaatse. Het was druk op de weg, er was sprake van filevorming op de rechterrijbaan en de verdachte naderde een kruispunt. "Van hem mocht worden verwacht dat hij behoedzaam zou rijden en extra oplettend zou zijn in verband met mogelijk kruisend verkeer van zowel rechts als links", aldus de rechter. "De verdachte reed niet harder dan de maximale snelheid op de weg, maar dat ontslaat hem niet van zijn verplichting om zijn snelheid te matigen als dat voor een veilig verkeer ter plaatse noodzakelijk is."

Het leed en het gemis dat aan de nabestaanden is toegebracht is groot en zeer ingrijpend, bleek uit de verklaring die tijdens de zitting werd uitgesproken door de moeder van slachtoffer Shanna. De overleden scooterrijdster had een driejarig zoontje. De rechtbank zei oog te hebben voor het verdriet dat dit verkeersongeval bij de nabestaanden heeft veroorzaakt, maar benadrukte dat de door de verdachte gemaakte verkeersovertreding losstaat van de zeer ernstige gevolgen van het ongeval.