Traumachirurg HMC promoveert op verkeersslachtoffers

24 November 2022, 10:57 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HMC

De Haagse traumachirurg Alexander Leijdesdorff verdedigt vandaag zijn promotieonderzoek naar slachtoffers van verkeersongevallen. De chirurg van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) analyseerde in zijn proefschrift verschillende soorten verkeersslachtoffers in Nederland, in het bijzonder patiënten die een levensbedreigend ongeval hebben meegemaakt.

Het aantal ernstige gewonde verkeersdeelnemers neemt de laatste 15 jaar weer toe. In 2018 raakten in Nederland naar schatting meer dan 20.000 mensen gewond in het verkeer. Leijdesdorff analyseerde bijna 500 verkeersslachtoffers die in twee jaar tijd in Nederlandse ziekenhuizen zijn overleden. “De meeste van hen waren fietsers,” zag hij. “En bij voetgangers en fietsers werd het vaakst traumatisch hersensletsel vastgesteld.”

Leijdesdorff onderzocht ook bijna 250 slachtoffers van ongevallen met scootmobielen. Door de vergrijzing zijn ouderen oververtegenwoordigd in zowel het aantal dodelijke als het aantal ernstig gewonde verkeersslachtoffers. “Scootmobielgebruikers zijn regelmatig betrokken bij ongevallen met ernstige verwondingen en overlijden. Verbetering van hun rijvaardigheid kan het aantal ongevallen met scootmobielen terugdringen.”

Helmplicht

Onder meer dankzij het onderzoek van de Haagse traumachirurg wordt in Nederland vanaf 1 januari 2023 voor snorfietsers een helm verplicht. Leijdesdorff: “Jonge motorrijders en oudere snorfietsers zijn twee kwetsbare groepen in het dagelijkse verkeer. Zij hebben een hoge kans op ernstig letsel en overlijden als zij in het ziekenhuis belanden. Ongevallen met snorfietsers leiden tot de meeste sterfgevallen en zij hebben ook de meeste acute zorg voor ernstig gewonde patiënten nodig. Vaker dan motorrijders en bromfietsers die in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.”