mainImage

Twee jaar gevangenisstraf voor inrijden op agenten

Advocaten staken om betaalbare rechtshulp
25 november 2022, 11:40 uur
Den Haag & Regio

De rechtbank in Den Haag heeft een 27-jarige man tot twee jaar cel veroordeeld voor een poging tot doodslag omdat hij, toen hij probeerde te ontsnappen aan de politie, twee keer op agenten was ingereden. De politie wilde hem aanhouden omdat ze een drugsdeal vanuit zijn auto hadden gezien.

De politie was achter de man aangereden en wilde hem laten stoppen. Terwijl ze de oprit naar een pompstation namen, stopte bij de uitrit een onherkenbare politiewagen waar een agent in burger uit stapte. Maar de verdachte besloot niet te parkeren. Hij gaf flink gas en scheurde het terrein weer af. Daarbij reed hij recht op de agent in burger af, die zich op de motorkap moest afzetten om niet onder de auto te komen.

Wat volgde was een dolle rit door Den Haag. Verdachte scheurde weg deels over een fietspad, over een pylon en door dranghekken heen. De herkenbare politie-auto volgde met zwaailicht en sirene. Met 100 kilometer per uur konden ze de verdachte niet bijhouden. Een tweede wagen die was opgeroepen kon een aanrijding maar net voorkomen en ook een fietsster kon gelukkig op tijd remmen.

Botsing

Kort erna hoorden agenten een klap. De vluchtende man was met zijn auto een bocht om gevlogen, had bijna de macht over het stuur verloren, kwam via parkeervakken terug op de weg en botste daar op een wagen die stil stond. Dat bleek een onherkenbare politie-auto te zijn. De agenten waren net bezig uit te zoeken waar ze konden ondersteunen.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vier jaar gevangenisstraf tegen de man, en daarna een ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie jaar. De rechter besloot tot een celstraf van twee jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar.


Foto: Digitaal Dagblad