Van Zanen: Noodbevel rondom Israëlische ambassade in Den Haag

12 February 2024, 22:48 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Martijn Beekman

De beveiliging rondom de Israëlische ambassade in Den Haag is nog verder opgeschroefd. In het gebied is door burgemeester Jan van Zanen een noodbevel afgekondigd. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

De ambassade aan de Johan de Wittlaan wordt sinds woensdagavond extra beveiligd. Er werden zwarte schermen rond het pand geplaatst en er staan permanent verschillende politievoertuigen. Donderdag werd de weg aan de kant van de ambassade afgesloten voor verkeer. Zowel het verkeer de stad in als de stad uit wordt nu over het wegdeel aan de kant van het World Forum geleid.

Omdat er nog steeds sprake is van een serieuze dreiging heeft burgemeester Van Zanen zijn bevoegdheid uit artikel 175 van de Gemeentewet aangewend en een noodbevel uitgevaardigd. "Dit noodbevel houdt concreet in dat politie het pand waarin de Israëlische ambassade is gevestigd kan controleren en dat de politie een ieder die de directe omgeving van dit pand wil betreden kan controleren en indien nodig de toegang kan ontzeggen", aldus Van Zanen.

"De dreiging moet zeer serieus genomen worden", benadruk de burgemeester in zijn brief aan de gemeenteraad. "Ik besef heel goed hoe ingrijpend het is voor de omgeving en het verkeer dat niet meer gebruik kan maken van een gedeelte van de Johan de Wittlaan. Als ik u kan berichten over veranderingen in de situatie zal ik dat doen."