Verdachte reed over benen 76-jarige vrouw na beroving in Den Haag

29 November 2023, 15:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Een 41-jarige man uit Poortugaal is nadat hij afgelopen augustus een vrouw in Den Haag had beroofd van haar handtas, vervolgens over haar onderbenen heen gereden. "Door een wonder heeft zij haar benen kunnen behouden", zei de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Den Haag tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting in deze zaak.

Verdachte Hamse D. was niet in de rechtbank aanwezig. Zijn advocaat vertelde dat D. dit nooit heeft gewild. "Hij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd."

De destijds 76-jarige vrouw werd bij het winkelcentrum aan het De Savornin Lohmanplein beroofd van haar tas. Ze rende vervolgens achter de dief aan en blokkeerde de auto waarin hij ging zitten. De man probeerde toch weg te rijden, raakte het slachtoffer waarop ze achterover viel, en gaf vervolgens gas waarbij hij over haar beide benen reed. De auto had hij de nacht ervoor gestolen.

Volgens de officier heeft het incident flinke impact gehad, ook op omstanders, de hulpdiensten en de maatschappij. "Er is een kaartenactie voor mevrouw gestart en ze heeft meer dan vierhonderd kaartjes ontvangen in het ziekenhuis."

D. wordt onder meer verdacht van poging tot doodslag en zit sinds zijn arrestatie in de cel. Hij zal binnenkort worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek. Tot nu toe heeft hij niets over de zaak willen vertellen. Dat komt volgens zijn advocaat omdat hij te overstuur was, maar D. zou nu wel bereid zijn een verklaring af te leggen. Volgens de advocaat had D. de vrouw niet gezien toen hij over haar heen reed.

De dochter van het slachtoffer liet na afloop van de zitting weten dat het nog altijd niet goed gaat met haar moeder. "Ze kan niet meer terug naar haar eigen huis." Dat de verdachte haar moeder niet zou hebben gezien, noemt ze ongeloofwaardig. "Ze heeft geroepen en geschreeuwd toen ze achter hem aanrende. Het kan niet dat hij haar niet heeft gezien."

De zaak gaat in februari volgend jaar verder, maar zal ook dan nog niet inhoudelijk behandeld worden.


Door: ANP