Wethouder en raadslid suppen de Haagse grachten schoon

4 August 2022, 20:35 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Peter Duivesteijn/De Ooievaart

Wethouder Liesbeth van Tongeren van Duurzaamheid en Energietransitie en gemeenteraadslid Hera Butt van GroenLinks Den Haag zijn donderdag de Haagse grachten opgegaan om vanaf supboards zwerfafval uit het water te halen.

Tijdens het schoonmaken werden de politici gefotografeerd door Peter Duivesteijn van de Ooievaart. "Ik vind het een goeie actie, want duurzaamheid begint bij iedere dag een beetje meer vuil ruimen dan jezelf geproduceerd hebt, toch? Het viel me wel op dat ze alleen de linkerkant van de gracht deden." Duivesteijn hoopt dat andere wethouders en gemeenteraadsleden snel zullen volgen.

In de zomermaanden kan iedereen bij Kaai 13 in het centrum van Den Haag op de donderdagen een gratis supboard lenen om zwerfafval uit het water te vissen. Op een supboard vaar je makkelijk over het water en met een schepnetje of afvalgrijper pak je het afval zo op.

Tekst gaat door onder foto.

Wind

"Afval in het Haagse water is een groot probleem", zegt waterexpert Arthur Hagen van de gemeente Den Haag. "De belangrijkste reden waarom plastic in het water terecht komt, is vanwege de wind. Als het op straat ligt, gaat het rondzwerven tot het in de sloot of gracht waait. Het plastic verzamelt zich in het water en daar waait het niet meer uit.” Jaarlijks haalt de gemeente zo'n 120 ton afval uit het water.