Winteropvang voor daklozen in Den Haag opnieuw in Bezuidenhout

26 September 2023, 14:36 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Straatconsulaat

Het is de gemeente niet gelukt om een structurele locatie te vinden voor de winteropvang van daklozen in Den Haag. Daarom worden in de periode van 1 november 2023 tot en met 30 april 2024 opnieuw honderd tijdelijke opvangplekken gerealiseerd in een oud schoolgebouw aan de Rooseboomstraat in Bezuidenhout.

De gemeente heeft een wettelijke taak om opvang te bieden gedurende de koude wintermaanden. De winterkouderegeling is een landelijke regeling. Als de gevoelstemperatuur ’s nachts onder 0 graden daalt, kunnen dak- en thuislozen terecht voor een slaapplaats in de opvang. Dit om te voorkomen dat mensen zonder eigen huis de nacht in de vrieskou op straat moeten doorbrengen. De winteropvang is ook toegankelijk voor dak- en thuislozen die normaal geen recht hebben op opvang.

De GGD's van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bepalen samen wanneer de winterkouderegeling ingaat en stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

Rooseboomstraat

De Haagse opvanglocatie is net als vorig jaar in een oud schoolgebouw aan de Rooseboomstraat in Bezuidenhout. Op de dagen dat de regeling van kracht is, zal de locatie open gaan om 18.00 uur. De opvang biedt een avondmaaltijd, douche, slaapplaats en een ontbijt de volgende ochtend. Tijdens de winterkouderegeling is er zorg, begeleiding en beveiliging aanwezig.

De inrichting van het pand bleek vorig jaar niet optimaal. Op basis van deze ervaringen wordt het pand op een aantal punten aangepast. Er wordt een CV-ketel geplaatst, het sanitair wordt in het pand gerealiseerd, de indeling wordt op een aantal punten verbeterd en er wordt voor de deelnemers een buitenruimte ingericht.

Om overlast te beperken en tegemoet te komen aan wensen van de omwonenden van de opvanglocatie wordt een aantal aanpassingen gedaan. Zo komt er extra aandacht voor het schoonhouden van de buitenruimte en wordt van en naar de locatie in de ochtend en avond vervoer ingezet. Daarnaast worden er uit oogpunt van veiligheid rondom het gebouw camera’s opgehangen en wordt de beveiliging wat langer ingezet.