Zorgen over te smal fietspad langs Binckhorstlaan in Den Haag

4 September 2023, 12:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

De Haagse Fietsersbond heeft, samen met onder meer Kindcentrum De Binck en het John Dewey College, bezwaar gemaakt tegen de plannen voor een dubbelzijdig fietspad langs de vrije busbaan op de Binckhorstlaan.

Volgens de Fietsersbond is het geplande fietspad te smal en voldoet het niet aan de eigen normen van de gemeente. De bond wijst op landelijk onderzoek naar fietspaden. "Veel middelbare scholieren krijgen te maken met te smalle fietspaden tijdens hun fietstocht op weg naar school. De kans op ongevallen wordt door onveilige fietsroutes aanzienlijk vergroot. Dit blijkt uit het onderzoek 'Kwaliteit fietsroutes middelbare scholieren' dat Sweco samen met de Fietsersbond deed in opdracht van Bouwend Nederland."

De Fietsersbond was dan ook verbaasd dat in het concept voorontwerp voor de vrije busbaan over de Binckhorstlaan een te smal dubbelzijdig fietspad is ingetekend. "Het voldoet niet aan de eigen gemeentelijke richtlijnen en ook niet aan de landelijke richtlijnen. Die schrijven voor interlokale fietspaden een tweerichtingenfietspad voor van 4 meter breed. Op een tweerichtingenfietspad van 3,5 meter kunnen twee keer teee fietsers elkaar niet conflictvrij passeren. Bij een breedte van 4 meter kan dat wel. Omdat op de Binckhorst veel scholieren maar ook veel snor- en bakfietsen rijden, is 4 meter geen luxe maar gewoon noodzakelijk voor scholieren, bewoners en fietsforensen om veilig en comfortabel te kunnen fietsen."

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Gemeente Den Haag

Zienswijze ingediend

De Fietsersbond afdeling Haagse regio heeft samen met Kindcentrum De Binck, het John Dewey College en I’m Binck een zienswijze ingediend bij de gemeente Den Haag met het verzoek aan het stadsbestuur om alsnog te kiezen voor een voldoende breed fietspad.