50PLUS kan niet bij administratie, rechtszaak dreigt om wanbetaling

12 April 2024, 14:14 uur
Landelijk
mainImage
ANP

e politieke partij 50PLUS kan momenteel niet bij zijn financiële administratie. Het vorige maand weggestemde hoofd van de financiële commissie, Johan Hessing, heeft het papierwerk mee naar huis genomen en dit ontbreekt nog altijd op het partijkantoor in Den Haag. Ondertussen heeft een reclamebureau een incassobureau ingeschakeld om een achterstallige betaling voor een campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen najaar betaald te krijgen.

De eind vorige maand gekozen voorzitter Willem Dekker vindt het niet kunnen dat Hessing de gehele financiële administratie mee naar huis heeft genomen. "Dat hoort niet in Zeeuws-Vlaanderen thuis, dat vind ik wel heel ver van Den Haag. Hij heeft wel beloofd om het terug te brengen naar het partijkantoor, maar ik heb geen idee wanneer dit gaat gebeuren. Geduld is een schone zaak, maar het houdt een keer op", zegt Dekker tegen het ANP.

Op een onrustige ledenvergadering werd Dekker vorige maand gekozen als voorzitter en werd onder anderen Hessing weggestuurd.

Al sinds begin dit jaar probeert het reclamebureau, dat anoniem wil blijven, alsnog een openstaande rekening van bijna 13.000 euro betaald te krijgen voor de campagne-activiteiten. Directeur Joost Konings van Invorderingsbedrijf Amsterdam vindt de interne strubbelingen geen reden om niet te betalen en beslist na het weekend of hij met zijn cliënt naar de rechter stapt.

50PLUS greep in november nipt naast een zetel voor de Tweede Kamer, maar heeft nog wel een zetel in de Eerste Kamer. Die wordt bezet door Martin van Rooijen, ooit staatssecretaris van Financiën en Tweede Kamerlid voor het CDA.

Volgens Konings vindt 50PLUS dat het als politieke partij de btw van de rekening voor de reclamecampagne niet hoeft te betalen. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt echter dat politieke partijen bij dit soort betalingen wel btw verschuldigd zijn. Konings: "De vordering komt niet uit de lucht vallen, we corresponderen hier al langer over. De klant wil geld zien en niet langer wachten."

Het nieuw aangetreden bestuur van 50PLUS kan overigens ook nog niet bij de bankrekeningen van de partij, omdat daarvoor nog goedkeuring van de Kamer van Koophandel nodig is. Dekker wil daarop, en op de terugkeer van de financiële administratie, wachten totdat hij een inhoudelijke reactie geeft op de achterstallige betaling. De partijvoorzitter hoopt nog deze maand bij de rekening en financiële administratie te kunnen.
 

 


Door: ANP