Bootrace verder in de rechtbank; Duitsers zijn boos

13 April 2024, 09:54 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De Duitse scheepswerf tkMS stapt naar de rechter nu de miljardenorder voor de bouw van vier onderzeeboten voor Nederland aan zijn neus voorbij is gegaan. Bronnen bevestigen dat de Duitsers het besluit voor Franse boten willen aanvechten omdat de aanbesteding volgens hen niet goed is gegaan, meldt De Telegraaf.

'Black Sword', dat wordt de typenaam van de miljarden kostende onderzeeboten die Frankrijk voor Nederland gaat bouwen. Het is de grootste defensie-order sinds de F-35 en de belangen zijn immens. De Duitse werf tkMS, die achter het net viste bij de aanbesteding, wil daarom naar de rechter stappen om het besluit te laten vernietigen. De Duitsers zeggen dat hun boten aanvankelijk weliswaar duurder zijn, maar dat Nederland bij tkMS veel meer zekerheid koopt. De boten kunnen sneller in het water liggen en ook volgen er geen nare verrassingen later in het proces.

Naast de Fransen en de Duitsers waren ook de Zweden (samen met de Nederlandse werf Damen) in de race om de mega-order binnen te slepen. Saab-Damen stapt niet naar de rechter, maakte het vrijdag bekend.

 


Door: ANP