COA: keten verder verstopt door gebrek aan opvang statushouders

5 December 2023, 12:40 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt het zorgelijk dat het steeds moeilijker is om statushouders aan een woning te helpen. Veel gemeenten lopen achter om voormalige asielzoekers te huisvesten en voldoen daarmee niet aan hun taakstelling. "De keten raakt hierdoor alsmaar verder verstopt", zegt een woordvoerster van het COA.

Statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, vormen een grote groep in de keten, zo'n 30 procent. "Omdat deze mensen niet kunnen uitstromen, stokt het proces steeds verder aan de voorkant."

Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat in de tweede helft van dit jaar bijna 23.000 statushouders een woning toegewezen zouden moeten krijgen. Maar met nog een maand te gaan, hebben bijna 10.000 van hen nog geen zicht op een woning. Enkele gemeenten hebben nog helemaal geen statushouders gehuisvest, terwijl ze dit volgens de taakstelling van het Rijk wel moesten. 45 gemeenten lopen voor op schema en wisten de doelstelling eind november al te halen. Ongeveer acht procent van de sociale huurwoningen gaat naar statushouders.

De problemen met het onderbrengen van statushouders hebben onder meer te maken met de wooncrisis. Er wordt volgens het COA gezocht naar alternatieven, zoals het tijdelijk plaatsen van statushouders in hotels en schepen.


Door: ANP