Zoetermeers Dagblad | Debatverliezer Klaver denkt dat Koeman nog bondscoach is
mainImage

Debatverliezer Klaver denkt dat Koeman nog bondscoach is

Klaver
1 maart 2021, 00:47 uur
Landelijk

Het algemene twitteroordeel over het eerste verkiezingsdebat op televisie bij RTL4 in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 17 maart luidde: saai. Te veel ingestudeerde zinnetjes. Te weinig spontaniteit. Te strak geleid.

Indruk: Een minister-president, die veel te verliezen had, en het vanuit de burgerhoek zwaar voor zijn kiezen kreeg, maar niet verloor. Debutante Sigrid Kaag? Moedige D66-freule met soms eenzame standpunten. Wopke Hoekstra (CDA)? Oogde dankzij voorzichtigheid misschien wel het meest betrouwbaar.

Lilian Marijnisse (SP) bleek goed voorbereid en van Geert Wilders (PVV) - dat zegt vriend en vijand - is een debat namelijk nooit te winnen. En toen bleef Jesse Klaver (GroenLinks) over. Zelfs aan de tafel van Jinek kreeg hij een onvoldoende.

Reden? Hij betrok ingestudeerd z’n hele familie in het debat. Van zijn zus die arts was, tot aan andere broertjes en zusjes die met een Marokkaanse achternaam door het leven gaan. Ook de gladde wijze tijd waarop hij tijd pikte van een burgervragensteller werd hem niet in dank afgenomen. Bovendien liep hij in tijd een poosje achter, want Ronald Koeman is allang geen bondscoach meer van Oranje.

Er was maar één serieuze botsing. Die ging tussen D66-leider Sigrid Kaag en PVV-leider Geert Wilders over het onderwerp diversiteit. "U werkt keihard mee aan uitsluiting", zei Kaag tegen Wilders.

De botsing vond plaats tijdens de behandeling van de stelling dat een partij in een volgend kabinet minimaal 10 procent bewindslieden van kleur of niet-westerse achtergrond zou moeten binnen brengen. Waarop Wilders zei dat in zijn kabinet Zwarte Piet onmiddellijk minister van Cultuur werd.

"Daar begint u weer met die zielige Zwarte Piet", zei Kaag, die in relatie tot Wilders duidelijke uit was op revanche na de ‘’Kaagbaan-uitspraak’’ van de PVV-leider. ‘’U heeft plezier in kwetsen", zei ze. Wilders op zijn beurt zei zat te zijn van dat "discriminatiegedoe".

Ook over het onderwerp klimaat ging het hard tegen hard. Klaver noemde Rutte en Hoekstra leugenaars, omdat zij zeggen de klimaatdoelen te willen halen met behulp van kernenergie. Dat kan helemaal niet in de komende tien jaar, aldus de GroenLinks-voorman. "Hier wordt gelogen", zei hij, terwijl Rutte dat volgens hem helemaal niet nodig heeft: "U staat in de peilingen op driehonderd zetels", zegt Klaver.