mainImage

'FVD-politici geven antisemitische kanalen groter bereik'

24 mei 2022, 08:38 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Forum voor Democratie-politici retweeten structureel Twitter-accounts waarop antisemitische teksten en plaatjes te vinden zijn. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Hoewel de retweets zeer zelden de antisemitische uitingen betreffen, vergroten FVD’ers zo wel de zichtbaarheid en populariteit van die accounts.

Toen Forum voor Democratie-Kamerleden Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen de afgelopen maanden op Twitter berichten retweetten van het account Eatlovepray21 deden ze ogenschijnlijk weinig opzienbarends. De tweets gingen over het coronabeleid, waren relatief onschuldig en geheel in lijn met het partijstandpunt van Forum. Toch was het effect van de retweets groter dan op het eerste gezicht het geval leek.

Eatlovepray21 is namelijk een account waar flink wat antisemitische teksten en plaatjes op te vinden zijn. De verspreider ervan, een Nederlander die schuilgaat achter een profielfoto van acteur Denzel Washington, noemt het coronavaccin een ‘jodenbrouwsel’ en deelt portretten van ceo’s van farmaceutische bedrijven die zijn voorzien van een davidster. En diezelfde verspreider was nu met twee muisklikken door Baudet en Van Houwelingen onder de aandacht gebracht van hun respectievelijke 273.000 en 43.000 volgers.

Het voorbeeld staat niet op zichzelf. FVD-politici retweeten structureel Twitter-accounts die grossieren in antisemitisme.


Door: ANP | Foto: Jim Friederich