Gebouwen kleuren oranje tegen geweld tegen vrouwen, niet om WK

25 November 2022, 15:31 uur
Landelijk
mainImage

Op meerdere plekken in Nederland kleuren gebouwen vrijdagavond oranje. Dat heeft niets te maken met het WK voetbal in Qatar, waar het Nederlands elftal aan het einde van de middag de tweede groepswedstrijd speelt. Het is een wereldwijd protest tegen geweld tegen vrouwen. Orange the World, heet de jaarlijkse internationale actie, die in ongeveer honderd landen wordt gehouden.

In Rotterdam zijn onder meer de Erasmusbrug, het hoofdkantoor van KPN, theater De Doelen en ziekenhuis Erasmus MC vrijdag oranje verlicht. In KINO Rotterdam gaat een documentaire over geweld tegen vrouwen in première. Een van de gasten is Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag.

In Amsterdam kleurt de openbare bibliotheek Oosterdok oranje. Ook de gemeentehuizen van onder meer Den Haag, Apeldoorn en Dordrecht worden oranje verlicht, net als de grootste hunebed van het land in het Drentse Borger, de Grote Kerk in Breda en het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zijn er gebouwen waar de komende weken speciale oranje vlaggen wapperen. In Haarlem en omstreken krijgen veertig beelden een oranje sjaal om.

De kleur oranje staat voor "een opkomende zon, dageraad van een wereld zonder geweld tegen vrouwen", legt directeur Marije Cornelissen van organisator UN Women Nederland uit. De campagne begint vrijdag omdat 25 november de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen is. Daarom was het ook niet mogelijk de aftrap te verschuiven.

Dat de oranje campagne nu samenvalt met het WK, kan volgens Cornelissen zowel een nadeel als een voordeel zijn. "Het helpt om er aandacht aan te besteden. Geweld tegen vrouwen neemt ontzettend toe tijdens grote sportevenementen. In Engeland stijgt het aantal meldingen van huiselijk geweld met 38 procent als het nationale team verliest. In Colombia zijn er juist meer meldingen bij een overwinning. Oplopende emoties en alcohol zijn een toxische combinatie."

Volgens Orange the World worden wereldwijd elk uur vijf vrouwen vermoord door een partner of een familielid. In Nederland komt gemiddeld een keer in de acht dagen een vrouw op die manier om het leven.

De actie duurt nog tot 10 december.


Door: ANP