Gemeenten willen plan opvang andere vluchtelingen uit Oekraïne

25 January 2023, 16:16 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Duizenden vluchtelingen uit Oekraïne dreigen binnenkort geen opvangplek te hebben. Gemeenten willen daarom dat het kabinet nog voor het einde van deze maand met een plan van aanpak komt.

Het gaat om meer dan 4700 zogeheten derdelanders. Deze mensen zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne, maar zijn geen Oekraïens staatsburger. Ze komen oorspronkelijk uit andere landen, en werkten of studeerden in Oekraïne toen Rusland dat land vorig jaar binnenviel. Toen ze in Nederland aankwamen, kregen ze dezelfde opvang als Oekraïners, in gemeentelijke locaties. Dat eindigt op 4 maart, over iets meer dan vijf weken. Dan vallen ze buiten de opvangregeling voor Oekraïense vluchtelingen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat er nog geen concreet plan ligt om deze groep vluchtelingen op te vangen, "wat leidt tot veel onduidelijkheid bij gemeenten en de derdelanders. Het betekent dat gemeenten geen voorbereidingen kunnen treffen en dat opties iedere dag steeds minder goed uitvoerbaar worden." De organisatie vreest dat de vluchtelingen in de asielopvang belanden, maar die is nu al overvol.

De VNG noemt het uitblijven van een plan "een volgend bewijs dat op rijksniveau onvoldoende rekening wordt gehouden met de uitvoerbaarheid van beleid".


Door: ANP