Hoe zit het met de problemen bij de Deutsche Bank?

13 April 2023, 14:38 uur
Landelijk
mainImage

De Deutsche Bank is technisch failliet en staat op omvallen. Deze Europese bank kent vele problemen zoals de val van Credit Suisse, snelle renteverhogingen en uitstaande derivatenportefeuille. De Deutsche Bank problemen zijn al jaren aan de gang en een opstapeling van het een naar het ander. De Europese Centrale Bank kan de Deutsche Bank niet laten vallen en heeft een bankenunie opgezet. Dit als een soort van beschermingsmechanisme. De belastingbetaler uit Europa betaalt de rekening om de bank in leven te houden. De vraag is of de Deutsche Bank bij een volgende bankencrisis nog steeds kan overleven. Het failliet gaan van Credit Suisse in 2023 is een nieuwe test. Met de kosten van kredietverzuimswap en het aandeel kun je naar de toekomst kijken van de Deutsche Bank.

De Deutsche bank als een probleembank

De Deutsche Bank is dus technisch failliet en kent vele problemen. De Deutsche bank kan makkelijk omvallen en kan bankroet gaan als men geen vertrouwen meer heeft in de bank. Gezien de rommel en de historische bagage van deze bank is het wonderlijk dat veel beleggers toch nog vertrouwen hebben in deze instelling. Het is namelijk zo dat vertrouwen alles is voor een bank. De Deutsche Bank heeft bijna geen Credit Suisse obligaties, maar het was bijna raak in maart 2023. Spaarders en beleggers hadden geen vertrouwen meer in Credit Suisse en haalden snel het geld van hun rekening. Er ontstond geen faillissement, omdat de bank werd overgenomen door UBS. Door garanties van de nationale Zwitserse bank en combinerend met een dagelijkse dollar-infusie van de FED is er een verder besmettingsgevaar voor de Deutsche Bank voorkomen. Ook beschikt de Europese Centrale Bank over een dagelijkse dollar-infusie van de Federal Reserve om liquiditeitscrisissen bij de Deutsche Bank en andere Europese banken te voorkomen.

De Deutsche Bank heeft niet veel vertrouwen van de financiële markt

Door de bankencrisis van 2023 zorgen bedrijven, beleggers en spaarders ervoor dat ze hun spaargeld plaatsen op een rekening van een systeembank, zoals dus de Deutsche Bank. Dit soort banken zullen niet failliet gaan en worden ‘too big to fail’ genoemd. Ze blijven aan het infuus liggen van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve om bankroet te vermijden. Maar daar is wel een bepaalde onzekerheid over. Desalniettemin zijn de vooruitzichten van de Deutsche Bank niet rooskleurig te noemen. De financiële markt heeft na de garanties van de centrale banken en het failliet gaan van Credit Suisse niet heel veel vertrouwen in de Deutsche Bank. Kredietverzuimverzekering is veel duurder geworden waardoor de koers van de aandelen in maart flink zakte.

En meer…

De bank heeft veel financiële problemen, maar dat is niet het enige. Ook staat de Deutsche Bank bekend in Duitsland als de meest corrupte systeembank. De bank heeft te maken met allerlei corruptie, witwas- en fraudezaken.

Dit alles is een hele kleine introductie tot alle problemen van de bank. Eén van de grotere problemen zijn de uitstaande derivaten. Het zijn niet Goldman Sachs of JP Morgan met de grootste derivaten blootstelling, maar de Deutsche Bank. Elke aandeelhouder met een beetje kennis van zaken verkoopt zijn aandelen van de Deutsche Bank. De grootste aandeelhouder is het Chinese HNA en die bouwt al sinds 2018 het aandelenbelang af in de bank. De koers van het aandeel is al jaren dalende.