Huizenprijzen stijgen het sterkst in bijna 20 jaar

22 March 2021, 09:18 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De huizenprijzen in Nederland zijn in februari het sterkst gestegen in bijna twintig jaar. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren koophuizen in doorsnee 10,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Van een coronadip lijkt op de woningmarkt absoluut geen sprake, geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan. Sterker nog, hij denkt dat de coronapandemie de huizenprijzen mogelijk zelfs een extra zetje heeft gegeven. Omdat veel mensen vorig jaar bijvoorbeeld niet op vakantie konden is er veel meer gespaard dan in andere jaren. Al dat extra geld kunnen mensen nu gebruiken om meer te bieden op huizen.

De huizenprijzen bereikten in juni 2013 nog een dieptepunt en zijn daarna alleen maar gestegen. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok vervolgens in de loop van vorig jaar duidelijk aan.

Er wisselden in februari ook 9,4 procent meer huizen van eigenaar dan in 2020. Vorige maand registreerde het Kadaster 16.871 woningtransacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn al 41.387 woningen verkocht, bijna 26 procent meer op jaarbasis. Dat heeft mogelijk te maken met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar per 1 januari. Dat belastingvoordeel geldt tot 1 april.

Op de woningmarkt is nu al een tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes lager dan ooit. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen.

Vooral in het Noord-Hollandse Bloemendaal zijn huizenkopers heel veel geld kwijt. Volgens het CBS verwisselden huizen daar vorig jaar gemiddeld voor 863.000 euro van eigenaar. Daarmee was het de duurste gemeente van Nederland. In de gemeente Pekela was de gemiddelde verkoopprijs met 164.000 euro daarentegen het laagst.

Kenners roepen al langer dat er eigenlijk veel meer huizen bijgebouwd moeten worden. Het lijkt erop dat de woningnood een belangrijk thema kan worden bij de formatie van een nieuw kabinet.


Door: ANP