Ook in Zoetermeer is Koningsdag uitgegroeid tot een enorme happening. Naast de kleedjesmarkt en aubade beschikt de stad op deze nationale feestdag ook over enkele bijzondere evenementen, zoals het koningsontbijt en de levende poppenkast. Uit alle wijken komen de inwoners naar het Stadshart. Daarbij wordt flink werk gemaakt van de oranje en rood-wit-blauwe outfits. We beschrijven de sfeer rond de Zoetermeerse Koningsdag van de laatste jaren, met extra aandacht voor de kledingkeuzes van de Zoetermeerders op deze dag.
De enorme groei van de Zoetermeerse Koningsdag
Anno 2025 is Zoetermeer uitgegroeid tot een stad met 130.000 inwoners. Dat was 50 jaar geleden wel anders: in 1970 woonden er nog geen 20.000 mensen. Dat had ook invloed op de viering van Koninginnedag. Activiteiten werden destijds vooral door de verschillende wijken zelf georganiseerd. Favoriet waren oud-Hollandse spellen als ringsteken en natuurlijk werd er flink gevoetbald.
In de jaren 70 groeide Zoetermeer als kool: in tien jaar tijd nam het inwoneraantal toe van 18.000 (1970) naar 72.000 (1980). In 2000 woonden er al 113.000 mensen. Dat had de nodige consequenties: het aantal voorzieningen nam toe, maar de sociale cohesie nam af. Daardoor werd er ook in de wijken steeds minder georganiseerd. Tot 2009 bleven de festiviteiten beperkt tot een kleine kleedjesmarkt en oud-Hollandse spelen. Toen besloot een groep Zoetermeerders zelf een Oranjevereniging op te richten en meer evenementen te organiseren.
Pas sinds 2010 vinden er volop activiteiten plaats in het Stadshart van Zoetermeer. De favoriet bij veel inwoners is de vrijmarkt rond de Markt en de Dorpsstraat. Officieel begint deze om 8.00 uur, maar de eerste mensen verschijnen al rond 4.00 uur om hun waren uit te stallen. Rond een uur of zes is het al enorm druk met kooplustigen.
Kleedjesmarkt, koningsontbijt en aubade
Om 9.00 uur loopt het Stadhuisplein van Zoetermeer vol met hongerige inwoners. Zij komen voor het koningsontbijt. Voor een schappelijke prijs kan een ontbijtpakket worden gekocht, dat vervolgens genuttigd wordt op een van de horeca-terrassen. De opbrengst van het ontbijt gaat naar een goed doel. Een bijkomend voordeel is dat het al behoorlijk druk is wanneer Koningsdag om 9.00 uur officieel wordt geopend met de aubade. Deze is uitgegroeid tot een ware happening, met een grote rol voor het Oranjekoor. Dit koor, samengesteld uit leden van diverse Zoetermeerse koren, opent natuurlijk met het Wilhelmus. Ook het shantykoor is van de partij en zorgt voor sfeervolle afwisseling.
Uniek voor Zoetermeer is de levende poppenkast; al ruim tien jaar een echte blikvanger op Koningsdag. Aanvankelijk lijkt er weinig bijzonders met Jan Klaassen en Katrijn aan de hand, totdat de poppen worden vervangen door echte acteurs. De belangstelling is zo groot dat er elk uur een voorstelling wordt gegeven.
Koningsdagmode: de oranje outfits door de jaren heen
Ook in Zoetermeer blijkt oranje dé modekleur. Veel mensen zijn van top tot teen in het oranje gekleed, of kiezen voor rood-wit-blauwe outfits. Schmink en make-up mogen niet ontbreken: veel mensen hebben rood-wit-blauwe streepjes op de wangen of dragen oranje lippenstift. Het geeft vooral een extra feestelijke sfeer.
In jaren met minder mooi weer, zoals in 2023 toen bezoekers werden verrast door een fikse hagelbui, geven enkelen de voorkeur aan een rustige dag thuis met een tompouce en bijvoorbeeld Koningsdag speelautomaten. De meeste mensen trekken zich er niet al te veel van aan en kleden zich wat warmer: een spijkerbroek en warme jas zijn dan favoriet. Het feestelijke tintje blijft echter belangrijk, met oranje accessoires als sieraden, zonnebrillen, Hawaiikransen, haarlinten en oorbellen. Vooral oranje hoofddeksels zijn populair: cowboyhoeden, kroontjes, pruiken, diademen met oranje bloemen, bandana’s en mini-hoedjes: je ziet het allemaal in het stadscentrum.
De nieuwste Koningsdag trends op het gebied van kleding
De laatste trends zijn subtielere oranje tinten en gepersonaliseerde kleding. Steeds meer mensen kiezen voor minder fel oranje, maar wel iets dat het hele jaar door gedragen kan worden. Denk aan jumpsuits, spijkerbroeken met een subtiele oranje streep aan de zijkant of jasjes met een oranje voering. Oranje baseball shirts zijn helemaal in, mede dankzij TikTok.
Duurzaamheid speelt ook een grotere rol. Steeds vaker kiezen Zoetermeerders ervoor om hun oude kleding een tweede kans te geven en persoonlijk te pimpen met oranje accenten. Waar veel mensen vroeger kozen voor oranje T-shirts met standaardteksten die werden aangeschaft op de braderie, gaat het nu vooral om een gepersonaliseerde boodschap. Zo is het helemaal in om met oranje verf of textielstiften zelfbedachte teksten op de kleding te schrijven. Kortom: met een standaard oranje shirt uit het rek loop je ook in Zoetermeer tegenwoordig flink achter.