Zoetermeers Dagblad | Kiezers willen af van marktwerking in zorg
mainImage

Kiezers willen af van marktwerking in zorg

23 februari 2021, 08:32 uur
Landelijk

De coronacrisis is voor kiezers van links tot rechts het moment voor een definitief afscheid van de marktwerking in de zorg. Van de kiezers wil 81 procent dat de overheid weer de regie neemt. Dat komt naar voren uit onderzoek van Kieskompas naar opvattingen van kiezers over zorg, in opdracht van Trouw.

De meeste kiezers zijn over de kwaliteit van de zorg in Nederland zeer tevreden, ook in de coronacrisis. Maar niet over het zorgstelsel van gereguleerde marktwerking. Deze dubbele blik op de zorg is onder bijna alle kiezers te zien. Vooral bij de liberale of rechtse partijen halen kiezers hun partij ‘links’ in, als het gaat om zorg. Zo vindt 71 procent van de VVD- en D66-kiezers dat de overheid de regie weer moet overnemen van de verzekeraars. Beide partijen zijn in hun verkiezingsprogramma al kritischer op de marktwerking geworden. Maar de kiezers zijn nog veel meer uitgesproken, met hun massale ‘nee’ tegen marktwerking.

Veel kritiek is er ook op de commercie in de zorg. De zorg is een verdienmodel geworden, vindt 86 procent van de kiezers. Bij de SP-achterban vindt 96 procent dit. Verrassender is misschien hoe sterk dit leeft onder bijvoorbeeld de VVD-achterban: 74 procent onderschrijft de stelling.


Door: ANP | Foto: ANP