Marokko-deal over asielproblemen heeft nog weinig effect

2 June 2023, 14:38 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De afspraken die Nederland in 2021 met Marokko maakte over het terugsturen van overlastgevende asielzoekers hebben nog weinig effect. Deze 'Marokko-deal', die een van de doorbraken zou moeten zijn in het asielbeleid, werkt op verschillende cruciale onderdelen nauwelijks. Dat ontdekte de gezamenlijke onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur, die de afspraken tussen de twee landen onder de loep nam. Slechts kleine aantallen overlastgevende asielzoekers blijken te zijn uitgezet.

Verder geven de Marokkaanse autoriteiten nog steeds slechts beperkt reisdocumenten af voor mensen die weigeren terug te gaan naar hun land. De mensen die wel zijn uitgezet, blijken op vrijwillige basis te zijn gegaan. Bovendien betreft het vooral oudere personen die al tientallen jaren in Nederland leven. Bronnen in gemeenten waar veel overlast is bevestigen tegenover de onderzoeksredactie dat er nauwelijks effect is te merken.

Het "brede actieplan", zoals verantwoordelijk VVD-staatssecretaris Van der Burg de Marokko-deal eerder beschreef, blijkt ook geen afschrikkende werking te hebben. Het aantal asielaanvragen uit Marokko steeg juist in de eerste drie maanden van dit jaar ten opzichte van vorig jaar. Als het zo doorzet, zullen er dit jaar naar verwachting bijna 1000 Marokkanen asiel aanvragen, terwijl dat er in 2022 nog 721 waren.


Door: ANP