Minister kan niets doen tegen te veel kinderen van 'massadonoren'

24 January 2022, 17:38 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Zorgminister Ernst Kuipers.

Het is niet mogelijk om te regelen dat spermadonoren een maximaal aantal nakomelingen verwekken bij wensouders. In Nederland is de richtlijn in fertiliteitsklinieken dat het zaad van één donor hooguit in twaalf gezinnen wordt gebruikt. Maar de activiteiten van donoren die zichzelf aanbieden via buitenlandse (commerciële) spermabanken, via internet of in de privésfeer zijn niet te controleren of in te perken. Zorgminister Ernst Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij "geen middelen" heeft om hier paal en perk aan te stellen.

Hij reageert daarmee op berichtgeving van Follow the Money over massadonoren die, soms in meerdere landen tegelijk, grote aantallen kinderen voortbrengen. Zo zou een Nederlandse donor al 350 kinderen hebben van wie er 235 in Nederland zijn geboren. Kuipers vindt het "onwenselijk als donoren grote aantallen kinderen verwekken". Dit kan later tot problemen leiden bij deze kinderen, omdat zij dan een groot aantal halfbroers- en zussen hebben. Omdat de registratie van deze zaaddonaties vaak ook niet op orde is, bestaat er veel onduidelijkheid en dat kan belastend zijn voor de betrokken kinderen.

Er bestaat volgens Kuipers geen (internationaal) register waarin spermadonoren staan. Deze mannen kunnen dus in andere landen doneren, ook als zij dat al in Nederland bij een kliniek doen. Uitwisseling van gegevens van zaaddonoren is niet mogelijk vanwege de privacywetgeving. Donoren verklaren wel dat zij zich onthouden van donorschap via andere klinieken of kanalen, maar dat is niet te controleren, aldus Kuipers.

Om problemen te voorkomen, adviseert de minister aan wensouders om een spermadonor te vinden via een Nederlandse kliniek. Daar kunnen zij ook heen voor een behandeling als zij eventueel een eigen donor hebben gevonden. Hij begrijpt dat wensouders op die manier soms langer moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn, maar hij vind het in het belang van het toekomstige kind om de donatie transparant te houden. In Nederland is bijvoorbeeld geregeld dat kinderen vanaf zestien jaar gegevens over hun donor kunnen opvragen.


Door: ANP